ua en ru

Путін закликав мусульман Росії активніше пропагувати іслам і створити власну богословську школу

Президент РФ Володимир Путін взяв участь в Уфі в урочистостях, присвячених 225-річчю Центрального духовного управління мусульман Росії (ЦДУМ) і зустрівся з керівниками духовних управлінь мусульман країни.

Президент РФ Володимир Путін взяв участь в Уфі в урочистостях, присвячених 225-річчю Центрального духовного управління мусульман Росії (ЦДУМ) і зустрівся з керівниками духовних управлінь мусульман країни, повідомляє "Релігія в Україні " з посиланням на Newsru.

Виступаючи на святковому заході на честь ювілею ЦДУМ, Президент підкреслив роль ісламу в культурному розвитку країни.

"Іслам - яскравий елемент російського культурного коду", - цитує його слова РИА "Новости".

Путін нагадав про наказ, який 225 років тому заснував у Росії духовне управління мусульман. На думку Президента, це "показало тоді всьому світу, показало Європі приклад віротерпимості і мудрості".

Путін упевнений, що це рішення було продиктовано всією російською національною історією, яка, за його словами, ніколи не знала релігійних воєн і конфліктів. Це було продиктовано досвідом будівництва унікальної цивілізації, що з'єднує Схід і Захід, Азію і Європу.

Путін також нагадав, що в російській історії було багато послідовників ісламу, які принесли славу батьківщині: державні та громадські діячі, вчені, підприємці, представники культури та мистецтва, воїни.

На його думку, лідери російських мусульманських організацій сьогодні повинні спільно з державою протистояти політизації ісламу. Він закликав російських мусульман налагодити партнерські відносини з представниками інших релігій, насамперед Російською Православною Церквою.

За словами Президента, пріоритетом публічної діяльності мусульманських організацій повинне бути вироблення позитивного образу традиційного ісламу як духовної складової всеросійської ідентичності. Іслам, заявив Путін, став значущим чинником суспільно - політичного життя і "вніс неоціненний внесок у духовний і культурний розвиток нашого суспільства".

Президент закликав мусульманські організації активніше використовувати ЗМІ для позиціонування традиційних ісламських цінностей і виступив за якнайшвидше вирішення проблем, пов'язаних з перекладом на російську мову ключових мусульманських текстів, а також богословських видань зарубіжних авторів.

Президент РФ закликав відновити в Росії власну ісламську богословську школу, що, на його думку, допоможе протистояти викликам сучасності. На його думку, російський іслам має всі можливості, спираючись на багатовіковий вітчизняний досвід у системі релігійної освіти, сказати своє слово у розвитку багатою богословської спадщини.

Президент заявив також про необхідність нової соціалізації ісламу і закликав лідерів російських мусульманських організацій внести свій внесок у соціальну адаптацію мусульман, що приїжджають працювати до Росії. Нова соціалізація ісламу повинна розглядатися як розвиток традиційного мусульманського способу життя, мислення, поглядів, відповідно до сучасної соціальної дійсністю, підкреслив Путін.

Голос російських мусульманських діячів повинен звучати голосніше і на міжнародній арені, у світовому ісламському співтоваристві, заявив Президент.