ua en ru

Рада Федерації РФ висловила стурбованість ситуацією в Україні

Рада Федерації Росії на своєму першому у весняну сесію пленарному засіданні прийняла заяву у зв'язку з ситуацією в Україні.

Рада Федерації Росії на своєму першому у весняну сесію пленарному засіданні прийняла заяву у зв'язку з ситуацією в Україні, в якому висловив стурбованість тим, що відбувається в цій країні.

"Спровоковані опозицією масові заворушення не мають нічого спільного з мирними акціями протесту. Добре організована кампанія, спрямована на дискредитацію і повалення легітимної влади. Погроми і підпали у Києві та інших українських містах, штурм адміністративних будівель, агресивні дії проти сил правопорядку, які призвели до людських жертв і значного числа постраждалих, відбуваються з схвалення тих, хто вивів людей на вулиці", - йдеться в заяві.

Країна перебуває у стані глибокої політичної кризи, яка може мати тяжкі наслідки для українського народу, державності і територіальної цілісності України, підкреслили сенатори.

Особливу стурбованість Ради Федерації викликають спроби опозиції протиставити інтереси одних регіонів іншим України, підриваючи стабільність українського суспільства.

"Багато суб'єкти Російської Федерації, що мають багаторічні та різнобічні зв'язки з регіонами України, стурбовані таким розвитком подій, яка може надалі негативно позначитися на перспективах міжрегіонального і прикордонного взаємодії двох країн", - наголошується в документі.

"Викликають подив і обурення заяви ряду західних політиків, безцеремонно втручаються у внутрішні справи України і навмисне провокують дестабілізацію обстановки в країні. Рада Федерації закликає припинити неприкрите втручання ззовні в справи суверенної держави", - йдеться в заяві.

Рада Федерації також рішуче засудила прояви насильства, націоналізму, ксенофобії, закликав всі політичні сили України шукати шляхи виходу з нинішнього протистояння тільки через конструктивний діалог. "Це має відбуватися без будь-яких ультиматумів та тиску. Важливо, щоб і влада, і опозиція на основі поваги до Конституції України і чинних законів виробили позитивний сценарій подолання політичної кризи і вирішення наявних у суспільстві проблем", - вважають російські сенатори.

Раніше повідомлялося, що Росія може переглянути чинні домовленості з Україною, якщо Київ відмовиться від економічного співробітництва з Москвою.

Нагадаємо, 27 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в ході телефонної розмови з головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтером зазначив, що РФ виступає проти зовнішнього втручання в ситуацію в Україні.