ua en ru

Путін доручив "продумати можливу поетапну лібералізацію" експорту зрідженого газу

Президент Росії Володимир Путін доручив чиновникам "продумати поетапну лібералізацію" експорту скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє Reuters.

"Мова йде про необхідність продумати можливу поетапну лібералізацію експорту СПГ", - зазначив Путін на засіданні комісії з питань розвитку ПЕК та екологічної безпеки.

Незалежний виробник газу "Новатек" просить владу дозволити йому самостійно продавати за кордон зріджений природний газ. У партнерстві з французькою Total "Новатек" будує СПГ-завод на Ямалі, обіцяючи запустити першу чергу в 2016 р.

Нагадаємо, у грудні російські профільні відомства підтримали часткову відміну монополії "Газпрому" на експорт, заступившись за ідею дозволити "Новатек" продавати за кордон зріджений природний газ.

На скасування монополії "Газпрому" на експорт зрідженого природного газу наполягає не тільки "Новатек", але і глава "Роснафти" Ігор Сечін, який ще недавно був повністю на боці "Газпрому".

Як повідомлялося, питання про демонополізацію експорту СПГ з Росії буде виноситися на розгляд комісії з ПЕК при президенті РФ (заплановано на 13 лютого, 2012 р.).

Остаточне рішення з цього питання буде приймати Президент РФ Володимир Путін.

Читайте також: Путін доручив зняти гриф секретності з балансу нафтових запасів Росії