ua en ru

Путін доручив до листопада 2012 р. ввести іспит для трудових мігрантів з російської мови та історії Росії

Президент РФ Володимир Путін доручив до листопада 2012 р. ввести обов'язковий іспит з російської мови, історії Росії та основ законодавства РФ для трудящих-мігрантів, за винятком висококваліфікованих фахівців. Про це йдеться в підписаному ним сьогодні указі «Про забезпечення міжнаціональної злагоди». Відповідне доручення дано уряду Росії та органам державної влади суб'єктів РФ.

Крім того, до грудня 2012 р. вони повинні забезпечити підготовку та подання в установленому порядку проектів нормативних правових актів, спрямованих на посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог міграційного законодавства РФ.

Нагадаємо, за даними Всесвітньої організації праці, за кордоном працюють близько 3 млн українців. На думку спостерігачів з Росії, там за останні два роки кількість трудових мігрантів з України істотно скоротилася. Разом з тим, на думку експерта Інституту соціології НАНУ Ірина Прибиткова, в 2010 р. в РФ працювали понад 167 тис. українців.

22 листопада 2011 р. Держдума РФ прийняла в першому читанні закон «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації», який регламентує обов'язкове знання російської мови для іноземних трудових мігрантів. Відповідно до законопроекту, мігранти, які претендують на робочі місця в Росії, повинні будуть підтверджувати знання російської мови, якщо вони збираються працювати у сфері ЖКГ, торгівлі та побутового обслуговування населення.

10 січня ц.р. Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4207-VI «Про ратифікацію конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей держав - учасниць СНД», який покликаний здійснювати ефективне регулювання трудових міграційних потоків між Україною та державами-членами СНД, для приведення у відповідність їх обсягів, напрямів і складу в інтересах соціально-економічного розвитку України.