ua en ru

Путін підтримує внесення коригувань до закону про іноземних агентів

Путін підтримує внесення коригувань до закону про іноземних агентів Фото: Володимир Путін

Деякі формулювання закону завдають шкоди діяльності проросійських організацій

Президент Російської Федерації Володимир Путін підтримує внесення коригувань до закону про іноземних агентів. Про це він повідомив, виступаючи на пленарному засіданні Громадської палати, передає Російська служба новин.

"Багато суперечок було навколо так званих іноземних агентів. Ніби як би не хотілося знову повертатися до цього, але між тим я вважаю і погоджуюся з тими колегами, які говорять, що деякі речі вимагають додаткового коректування. Це правда. Я сам з цим стикався. І ясно, що ці формулювання, які є в законі, вони не одноманітно розуміються і в цілому іноді завдають шкоди навіть діяльності абсолютно лояльним, проросійським, розрахованим на допомогу людям організаціям", - сказав Путін.

Повідомляється, що закон про іноземних агентів, згідно з яким всі некомерційні організації (НКО), які фінансуються з-за кордону і займаються політичною діяльністю, повинні реєструватися у відповідному реєстрі, діє з листопада 2012 р. До червня 2014 р. вступ до реєстру був фактично добровільним, а потім був підписаний закон про примусове включення до реєстру, згідно з яким Мін'юст має право примусово включати до реєстру НКО.

Відзначається, що сильний громадський резонанс викликало рішення Мін'юсту включити до реєстру іноземних агентів фонд "Династія", який був утворений президентом компанії "Вимпелком" Дмитром Зиміним в 2001 р. для підтримки та популяризації вітчизняної науки. Організація займається наданням грантів молодим фахівцям у галузі природничих і суспільних наук. Зімін оголосив про припинення фінансування "Династії" і про те, що незабаром вона може закритися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ включила Transparency International в список "іноземних агентів".