ua en ru

Путін відмовився повертати Україні контроль за кордоном на Донбасі

Путін відмовився повертати Україні контроль за кордоном на Донбасі фото: Володимир Путін

Президент Росії вважає, що Україна повинна внести на постійній основі зміни до Конституції про особливий статус Донбасу

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив про відмову повернути Україні контроль за українсько-російським кордоном на Донбасі до внесення змін до Конституції України. Про це російський президент заявив в інтерв'ю виданню Bild, передає прес-служба адміністрація президента Росії.

Путін нагадав про умови відновлення повного контролю за державною кордоном, які прописані в мінських угодах.

"Тобто, спочатку конституційна реформа, політичні процеси, а потім на основі цих процесів створення атмосфери довіри і завершення всіх процесів, у тому числі закриття кордону. Наші європейські партнери - і канцлер ФРН і президент Франції - повинні якось побільше вникати, мені здається, в ці проблеми", - заявив Путін.

Російський президент вважає, що в мінських домовленостях йдеться про те, що зміни до Конституції України повинні діяти на постійній основі.

"Уряд України вніс в перехідні положення, імплементували закон про особливий статус цих територій, раніше прийнятий. Але цей закон, який вони внесли до Конституції, прийнятий лише на три роки. Два роки вже минуло. Коли ми зустрічалися в Парижі, і канцлер ФРН і президент Франції погодилися з тим, що цим законом повинен бути наданий інший характер, і він повинен бути включений туди на постійній основі", - сказав Путін.

Також російський президент додав, що зміни до Конституції не були затверджені Верховною Радою навіть у нинішньому вигляді.

"Однак ця Конституція не була проголосована в тому вигляді, в якому вона зараз є, а закону так і не надано статус постійно діючого. Як можна вимагати від Москви те, що повинні зробити в Києві наші колеги своїм рішенням?", - резюмував глава Росії.

Нагадаємо, 30 декабря 2015 р. лідери країн "нормандської четвірки" - України, Німеччини, Франції і Росії - домовилися про продовження дії мінських угод по Донбасу на 2016 рік.