ua en ru

Путін спростив отримання громадянства РФ носіям російської мови

Президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон, що полегшує отримання громадянства РФ,

Президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон, що полегшує отримання громадянства РФ, повідомляє прес-служба Кремля.

Спрощеною схемою отримання російського громадянства можуть скористатися співвітчизники - носії російської мови, родичі яких по прямій висхідній лінії раніше проживали на території Росії або на території, ставилася до Російської імперії або СРСР, за умови переїзду на постійне місце проживання в Росію. Від наявного громадянства іноземної держави їм доведеться відмовитися.

Рішення про визнання громадянина носієм російської мови буде виносити спеціальна комісія за результатами співбесіди. Іноземному громадянину, визнаному носієм російської мови, буде видаватися повідомлення про можливість прийому в громадянство РФ, необхідне для звернення до повноважний орган іноземної держави з заявою про відмову від наявного у нього громадянства.

Строк розгляду заяв та прийняття рішень про прийом в громадянство РФ у спрощеному порядку скорочено до трьох місяців.

З шести до трьох місяців скорочується розгляд заяв учасників держпрограми про добровільне переселення в Росію співвітчизників, що проживають за кордоном. Їм видаватимуть дозвіл на проживання терміном на три роки без попереднього отримання дозволу на тимчасове проживання. Якщо після закінчення двох років після отримання виду на проживання іноземний громадянин не подав заяву про прийом в російське громадянство, документ анулюється.

Питання спрощення отримання громадянства носіям російської мови Путін торкнувся у посланні Федеральним зборам 12 грудня 2012 р., тема обговорювалася і на прямій лінії з Президентом 25 квітня 2013 р.

Сьогодні ж Президент Росії підписав закон про правове становище мігрантів. Для іноземців, які отримують дозвіл на тимчасове проживання, вид на проживання, дозвіл на роботу або патент, вводиться обов'язковий іспит на знання російської мови, історії та основ законодавства РФ. Це правило не торкнеться тільки висококваліфікованих фахівців.