ua en ru

Путін не виключив можливої в майбутньому приватизації "Газпрому"

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін не виключив в перспективі приватизації "Газпрому". Про це він повідомив на зустрічі з політологами Ново-Огарево.

"Нагадаю, що колись трохи повністю не приватизували "Газпром", і ваш покірний слуга повернув контроль держави над "Газпромом". І це було правильно. Але, може бути, ми перейдемо до того, що "Газпром" буде працювати в іншому режимі. І, напевно, треба буде це зробити, необхідно тільки, щоб економіка відповідним чином дозріла", - сказав він.

Разом з тим Путін відзначив, що поки передчасно повністю приватизувати нафтогазовий сектор економіки РФ. "Якщо ми просто віддамо все на відкуп, то контролювати (цей сектор економіки) буде складно, і ціни поповзуть вгору. Сьогодні не можна все приватизувати в цьому секторі, і вже тим більше не можна націоналізувати, бо розвитку не буде", - сказав Путін.

Раніше помічник президента РФ Аркадій Дворкович говорив, що "Газпром" недоцільно приватизувати, оскільки в діяльності компанії "велика інфраструктурна складова". "Там, де немає конкуренції або її значно менше, я маю на увазі інфраструктуру і все, що пов'язано з військової безпекою держави, там державний контроль не є серйозною перешкодою для роботи, для інвестицій, він може зберігатися тривалий час, а в деяких компаніях і назавжди", - відзначав Дворкович.

Нагадаємо, формально Російська Федерація володіє 50,002% акціями "Газпрому", зокрема, через Росмайно - 38,373%, ВАТ "Роснафтогаз" - 10,740%, ВАТ "Росгазификация" - 0,889%. Однак частка держави в самій "Росгазифікації" становить 74,54%. В даний час розглядаються різні варіанти забезпечення прямого контролю в Газпромі.
"Газпром" - газотранспортна і газодобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну становить 118 млрд 367 млн 564,5 тис. руб. Він розділений на 23 млрд 673 млн 512,9 тис. звичайних акцій номіналом 5 крб. Більше 50% акцій "Газпрому" належать державі. За міжнародними стандартами PRMS доведені і ймовірні запаси вуглеводнів групи "Газпром" оцінені в 28,7 млрд т умовного палива, їх вартість - в 269,6 млрд дол. У 2011 р. "Газпром" збільшив видобуток газу на 1% - до 513 млрд куб. м, експорт в далеке зарубіжжя - на 8,1% - до 150 млрд.

Чистий прибуток ВАТ "Газпром" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за 9 місяців 2011 р. збільшився в порівнянні з аналогічним показником 2010 р. на 40% - до 940 млрд 827 млн ​​руб. (31 млрд 036 млн дол.).