ua en ru

Путін: Єврооблігації, за якими стоїть Німеччина, купуватимуть

Якщо за єврооблігаціями буде стояти Німеччина, їх будуть купувати, вважає Президент Росії Володимир Путін. Таку думку він висловив на пресс-конференції за підсумками переговорів з канцлером ФРН Ангелою Меркель. "Що таке євробонди, поки не знаю, але знаю, що їх хтось повинен випустити, потім їх хтось повинен купити. Якщо за ними буде стояти Німеччина, їх будуть купувати. І потім звідси будуть фінансувати боргові зобов'язання країн, що перебувають у складному становищі, і на розвиток будуть давати гроші. Якщо ці країни не виконають своїх зобов'язань, хто буде платити за облігаціями? Швидше за все, Німеччина", - зазначив Путін.

"З приводу цих можливих єврооблігацій - або як їх там називають - ми поки не знаємо, що це таке, ми не знаємо, що пропонується з цього приводу, хто їх буде емітувати, на яких умовах. Я можу собі уявити, що такі інструменти можна було б використовувати, але, як мені видається, після повного гарантування стабільності і порядку в економіці. За логікою того, що робить Німеччина досі, виходжу з того, що німецьке керівництво не хоче, щоб поновлювалися знову і знову проблеми в єврозоні", - вважає глава Російської держави.

"У Німеччині і Росії інтереси збігаються в тому, що ми хочемо забезпечити нормальне функціонування наших економік. Ми зацікавлені в тому, щоб функціонувала нормально і європейська економіка. Приблизно 40% наших резервів - а вони треті за розміром у світі - ми тримаємо в євро. Значна частина з них - у німецьких державних облігаціях, державних паперах. Вони, правда, не дуже прибуткові, але, ми вважаємо, стабільні", - сказав Президент.

"Звичайно, ми дуже зацікавлені в тому, щоб настала стабільність в зоні євро. Наші інтереси повністю збігаються з Німеччиною і Францією. Які інструменти для цього обрати - це рішення, перш за все, наших європейських колег. Але ми виходимо з того, що будуть обрані оптимальні шляхи вирішення проблем", - підкреслив Путін.

Нагадаємо, сьогодні, 1 червня, повідомлялося, що прибутковість німецьких облігацій з терміном обігу 2 роки в ході ранкових торгів на деякий час вперше в історії стала негативною, опустившись до -0,002%.