ua en ru

Путін тиснув на уряд Туска у справі Смоленська, - Міноборони Польщі

Путін тиснув на уряд Туска у справі Смоленська, - Міноборони Польщі Фото: Дональд Туск і Володимир Путін під час зустрічі

РФ вимагала вирішити питання журналістів, які пишуть про авіакатастрофу

Міністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич заявив, що росіяни вимагали, аби польський уряд, який очолював Дональд Туск, вирішив питання журналістів, котрі повідомляли про авіакатастрофу у Смоленську. Про це повідомляє Польське радіо.

"Депеші та рапорти служб і послів однозначно свідчать, що російська сторона наполягала на вирішенні питання публіцистів та парламентської групи, яка вказувала, що Смоленська катастрофа була наслідком замаху", - сказав Мацєревич.

За словами міністра, влада мала докази на те, що у справі катастрофи помилки припустилися навігатори. Не взято також до уваги виробничого дефекту літака.

Міністр оборони також нагадав про видання інформаторів російським службам глави РФ Володимира Путіна.

"Нам відомі три такі випадки", - повідомив Мацєревич.


Міністр подав також інформацію стосовно тиску російської сторони на уряд Туска.

"Поширювано думку, що Путін найбільше радіє діяльністю видання "Gazeta Polska", парламентської групи та ПіС, тому що вони приймають тезу, пов’язану з потенційним замахом. (...) Що російська сторона хоче, аби поляки заглиблювалися в безглуздя, бо це явна неправда", - підкреслював глава відомства оборони.

Водночас - як наголошував Мацєревич - ситуація була зовсім іншою.

"Із депеш і доповідей персоналу і послів чітко виникало, що російська сторона вимагала, аби остаточно вирішити проблему парламентської групи і оглядачів, які вказують, і хочуть вказувати, що трагедія в Смоленську сталася в результаті замаху, тому що це наносить удар польсько-російським відносинам. Ця суттєва дипломатично-політична проблема піднімалася прямо. Уся пропаганда, яка показує точно протилежні речі, вартує стільки ж, що "вся правда, весь день", - наголосив міністр.

Нагадаймо, 10 квітня 2010 року неподалік летовища "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 із президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинуло 96 людей. Польська делегація прямувала на урочистість із нагоди 70-тої річниці Катинського злочину.