ua en ru

Публікації про можливу конвертацію валютних депозитів у гривневі - чистої води провокація, - експерт

Публікації в ЗМІ щодо потенційного введення Національним банком України примусової конвертації валютних депозитів у гривневі носять провокаційний характер. Таку думку висловив Ярослав Колесник, член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу.

«Ми обговорювали це питання з колегами. Очевидно, що НБУ знайде інші шляхи вирішення існуючих проблем. Тим більше ніяких заяв регулятора з приводу якихось планів щодо конвертації валютних депозитів у гривневі не було. Очевидно, в НБУ усвідомлюють, що подібні заходи неможливі через протиріччя конституційних норм щодо непорушності права власності громадян», - сказав Колесник.

У зв'язку з цим, на його думку , подібні публікації в ЗМІ носять чисто провокаційний характер. «Я переконаний, що це провокаційні моменти. Важко сказати, свідома чи це провокація або ж просто неглибоке розуміння проблеми. У цих публікаціях часто-густо плутають грішне з праведним. На жаль, журналісти не розуміють, що вони такими статтями можуть підривати довіру до національної валюти, до банківської системи. До подібних питань потрібно підходити більш виважено і відповідально», - зазначив експерт.

Нагадаємо, ЗМІ писали про те, що в Нацбанку таємно готують проект постанови, яка дозволить чиновникам у примусовому порядку конвертувати валютні депозити населення в гривню.