ua en ru

Пшонка: Цього року кількість винесених судами виправдувальних вироків зросла в чотири рази

Скасування інституту додаткового розслідування стало важливою умовою підвищення якості досудового слідства та забезпечення законності його проведення. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на Всесвітній щорічній конференції Міжнародної асоціації прокурорів ( МАП ) у Москві, інформує прес-служба ГПУ.

"Недостатність доказів винуватості обвинуваченого, процесуальні помилки прокурора або слідчого закінчуються винесенням виправдувального вироку", - сказав Пшонка. Генпрокурор відзначив, що така позиція законодавця продиктована рівністю сторін кримінального процесу, а також забезпеченням реалізації принципу презумпції невинуватості. "Змагальність процесу і надання додаткових можливостей стороні захисту сприяли розвитку більш принципової позиції судових органів. В результаті кількість винесених ними виправдувальних вироків (щодо 431 особи проти 110 у минулому році)", - зазначив Віктор Пшонка.
За словами генпрокурора, тепер кримінальний процес в Україні максимально наближений до світових стандартів . На думку Пшонки "його головною ідеєю є неухильне дотримання прав людини, гуманізм і реальна , а не задекларована, рівність сторін. Сьогодні в Україні відбувається трансформація кримінального процесу із засобу боротьби зі злочинністю в механізм захисту людини і суспільства".