ua en ru

Пшонка підтримує реформування прокуратури в частині обмеження її повноважень

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що обмеження повноважень органів прокуратури, це лише перший крок на шляху комплексного реформування правоохоронної системи. Про це Пшонка заявив під час наради за участю прокурорів обласного рівня, коментуючи законопроект про зміни до закону України "Про прокуратуру", повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Зокрема він зазначив, що основними змінами в цьому законопроекті є суттєве обмеження існуючих повноважень прокурора при здійсненні правозахисної та представницької діяльності.

"По-перше, встановлено вичерпний перелік підстав для перевірок. І перевірки будуть здійснюватися тільки у разі їх попереднього розгляду компетентними органами.

По-друге, до початку проведення перевірки керівництво органу прокуратури повинно винести грунтовну постанову, яку може бути оскаржено.

По-третє, законопроект передбачає скасування такої форми прокурорського реагування як припис. Прокурора також позбавляють права вносити протести і виносити постанови про порушення дисциплінарного провадження.

Крім цього, законопроектом передбачена трансформація наглядової функції прокуратури, яка виписана, так, що орієнтована, насамперед, на захист інтересів суспільства ", - пояснив Генеральний прокурор.

За словами Віктора Пшонки, незважаючи на те, що запропоновані зміни обмежують повноваження прокуратури, вперше вони дійсно виваженими і обгрунтованими.

"На мою думку, в першу чергу ми враховувати державний і системний підхід до проблеми реформування прокуратури, а не на кількість повноважень того чи іншого правоохоронного органу. І якщо сьогодні є об'єктивна необхідність в коректуванні повноважень прокурора у сфері нагляду за додержанням і застосуванням законів та представництва громадян і держави в суді, то ми будемо це робити ", - зазначив він.

Генеральний прокурор також підкреслив, що прокуратура йде на обмеження своїх повноважень і вважає цей крок лише початком на шляху комплексного реформування правоохоронної системи в державі.

Читайте також: Рада має намір заборонити прокурорський нагляд за дотриманням законів без призначення прокурорської перевірки.