ua en ru

Пройшовши перевірку САП і НАБУ, Довгий офіційно очистився від звинувачень, - політолог

Пройшовши перевірку САП і НАБУ, Довгий офіційно очистився від звинувачень, - політолог Фото: Олесь Довгий (Олександр Синиця/УНІАН)

За словами експерта, висунуті Довгому звинувачення носили політичний характер

Рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) по справі народного депутата Олеся Довгого зніме з нього всі звинувачення. Про це заявил політолог Володимир Цибулько.

За його словами, висунуті Довгому звинувачення носили політичний характер. Тому депутат попросив Верховну Раду позбавити його імунітету для проведення розслідування.

"Весь комплекс звинувачень в адресу депутата Довгого дійсно носив політичну компоненту - по суті звинувачення зводилися до його персональної відповідальності за наслідки рішень колективного органу, зокрема Київради, секретарем якої довгий час був Олесь Довгий. Головне, що ця колізія дозволяла перевести захист у політичне русло, і Олесь Довгий не побоявся, сам здав недоторканність, пройшов чистилище САП і НАБУ і отримав рішення, яке демонструє всьому світові, що він тепер офіційний, чистий політик з якого зняті всі звинувачення. Якщо справу закрив суд чи прокуратура - були б пересуди і ланцюг додаткових підозр, що домовився, купив і т. д. Тут інша історія", - зазначив Цибулько.

Експерт підкреслив, що нові антикорупційні органи зараз користуються довірою суспільства.

"Сама ця історія формує нову реальність - суд, це не місце де зачитують готовий заздалегідь вирок, а місце, де встановлюється істина в змагальному процесі. Чому власне перед САП і НАБУ зараз починається етап для нової якості роботи - досудове розслідування, так і сам процес стають місцем демонстрації великого професіоналізму юристів", - вважає політолог.

Він зазначив, що дії прокурорів САП по справі Довгого формують образ нових українських правоохоронних органів.

"САП не пішла на змагальний процес заради самого змагання, просто для українського політичного поля такі випадки поки поодинокі, але вони крім образу окремого політика формують ще й образ самих антикорупційних органів і культури прийняття товариством судових рішень у тому числі і рішень щодо закриття справ самим НАБУ або САП, адже в умовах демократії легко, особливо не маючи правової освіти або практики відносин з судовою системою, кваліфікувати судові вироки, які не вписуються в чиюсь картину світу, як підкуплені або неправосудні Антикорупційні органи кожним раціональним кроком тільки підвищують довіру до себе", - наголосив Володимир Цибулько.

Як повідомлялося, 22 грудня САП закрила провадження проти народного депутата Олеся Довгого у зв'язку з неможливістю зібрати докази, достатні для доказу його провини в суді.

Коментуючи закриття кримінальної справи, Довгий подякував прокурорам САП за професіоналізм і принциповість.

"Окрема подяка прокурорам САП і керівництву цього відомства від мене і моєї сім'ї за те, що не побоялися назвати речі своїми іменами", - заявив політик.

Генеральна прокуратура звинувачувала Олеся Довгого в порушенні регламенту при виділення Київрадою земельних ділянок у 2007 році. Політик попросив Верховну Раду зняти з нього депутатську недоторканність, щоб правоохоронні органи могли провести розслідування. 11 липня 2017 року парламент дав згоду на зняття недоторканності з нардепа.