ua en ru

Провал плану дестабілізації став серйозною поразкою Тимошенко, - експерт

Провал плану дестабілізації став серйозною поразкою Тимошенко, - експерт Фото: Юлія Тимошенко

План дестабілізації, який так довго готували "кремлівські технологи", на першому етапі провалився. Таку думку українським ЗМІ висловив політолог Олег Лісний, коментуючи підсумки політичного тижня.

"Очевидно, що тему протестів вкладників роздмухували досить штучно, і серед протестувальників більшість становили найняті погодинно громадяни. Картинка масових протестів не була створена, картинка розгону протестувальників з поліцією або якись екстремістами - так само. Провокація не вдалася з залученням до операції морального авторитету Шухевича, якого намагалися втягнути в свої ігри московські сценаристи", - заявив експерт.

Він переконаний, що для "Опоблоку" або інших "відверто проросійських груп" цей провал не несе значних іміджевих або електоральних втрат.

"Їхні виборці не змінять своїх настроїв, а їх опоненти і так знають про геополітичні симпатії колишніх регіоналів. Тобто, для них поразка минулого тижня - це лише черговий етап політичної діяльності, тим більше, що Опоблок не грав першої скрипки в акції масових протестів або плануванні спецоперацій", - заявив він.

У той же час, на думку політолога, для Тимошенко "фіаско плану дестабілізації стало дуже серйозним ударом".

"Батьківщина" відкрито виступила на боці протестувальників, публічно заявляла про початок вуличних протестів, і відверто "погоріла" в історії з Шухевичем, більш того, виплив до цього непублічний зв'язок з Медведчуком. Удар був настільки серйозним, що невідомо, чи зможе Ю. Тимошенко від нього відправитися. Показовою, наприклад, була неявка лідера "Батьківщини" і жодного її депутата на суд щодо скасування тарифів, в той же час, радикали прийшли туди всією фракцією на чолі з О. Ляшком", - вважає експерт.

Він переконаний, що для виборців Тимошенко і для всіх громадян в цілому неприйнятна будь-яка співпрацю з Росією або Віктором Медведчуком, а минулого тижня були "актуалізовані певні історичні зв'язки лідера "Батьківщини" з російським керівництвом, які склалися в логічний ланцюжок".

"З позитиву цих скандалів - всі знімають маски, все таємне стає явним, і речі починають називати своїми іменами. Проте історія ще не закінчилася, після поразки ворог буде планувати нові плани дестабілізації, і громадянам, і правоохоронцям необхідно стежити, у всьому розбиратися і робити правильні висновки", - резюмував експерт.