ua en ru

Рівень інфляції у 2018 році складе не менше 8%, - НБУ

Рівень інфляції у 2018 році складе не менше 8%, - НБУ Фото: НБУ прогнозує високу інфляцію в 2018 році (фото з відкритих джерел)

До кінця 2020 року регулятор прогнозує зниження інфляції до 5%

Протягом 2018 року рівень загальної інфляції в Україні залишиться на рівні 8,9%, а базової - на рівні 8,2%. Про це сьогодні повідомили в прес-службі Національного банку україни (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

"Національний банк прогнозує, що в 2018 році інфляція буде залишатися високою: 8,9% загальна і 8,2% базова. Такий інфляційний тиск буде обумовлено поруч факторів", - повідомили в НБУ.

За інформацією регулятора, на рівень інфляції буде впливати перенесення зростання цін сирих продуктів, який спостерігався у минулому році. Крім того, вплив матиме активне зростання споживчого попиту, який буде визначатися збільшенням доходів населення на тлі підвищення соціальних стандартів, так і подальшого зростання заробітної плати в приватному секторі з-за високого попиту на робочу силу.

У НБУ також прогнозують підвищення зовнішньої вразливості економіки України через затримку перегляду програми фінансування Міжнародним валютним фондом і отримання чергового траншу.

Однак, у Нацбанку запевняють, що уповільнення інфляційних процесів варто очікувати з 2019 року, коли прогнозований рівень інфляції складе 5,8%, а до кінця 2020 року вона знизиться до 5%, що буде відповідати центральному значенню цільового діапазону (5% ± 1 п. п.).

"Інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 і складе 5,8% на кінець наступного року", - повідомили в НБУ.

Нагадаємо, раніше Нацбанк розповів про причини прискорення інфляції в 2017 році.