ua en ru

Нацбанк розповів про причини прискорення інфляції у 2017 році

Нацбанк розповів про причини прискорення інфляції у 2017 році Фото: НБУ пояснив причини прискорення інфляції в 2017 році (фото з відкритих джерел)

Прогноз рівня інфляції на поточний рік буде оприлюднено 25 січня

Національний банк України розповів про причини, з яких рівень інфляції в 2017 році відхилився від цільового значення у бік прискорення. Про це йдеться в прес-релізі Нацбанку, наявному в розпорядженні РБК-Україна.

Нацбанк розповів про причини прискорення інфляції у 2017 році

Фото: НБУ прокоментував зростання інфлції у 2017

Зокрема, пояснює регулятор прискорення минулорічної інфляції було пов'язане, насамперед, зі скороченням пропозиції окремих видів товарів за несприятливих погодних умов в першій половині року, нестабільною ситуацією в тваринництві, зростанням світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м'ясо-молочної групи).

Також на рівень інфляції негативний вплив мало збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці, у зв'язку з підвищенням її мінімального рівня, і швидке відновлення споживчого попиту.

За даними НБУ, базова інфляція за підсумками 2017 року прискорилася до 9,5% в порівнянні з 5,8% в 2016 році. Зокрема, суттєво подорожчали послуги, що входять в базову інфляцію, внаслідок підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту, в тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати та пенсійних виплат. Найбільший вплив на швидкість росту цін вплинуло подорожчання послуг закладів швидкого харчування, вищої освіти, утримання прибудинкових територій.

Також прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (насамперед, молочні і м'ясні продукти) як наслідок подорожчання сировини, а також у відповідь на значні обсяги експорту окремих продуктів харчування (у тому числі вершкового масла).

У той же час темпи зростання цін на непродовольчі товари були нижче, ніж в минулому році (3,3% порівняно з 4,8%). Така динаміка пов'язана з тим, що зазначені товари в основному імпортуються (одяг та взуття, побутові прилади тощо.) і уповільнення зростання цін на них сталося завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку протягом більшої частини року і стриманою інфляції в країнах - торгових партнерах.

У той же час в минулому році суттєво прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування, який склав 23,5% порівняно з попереднім роком і забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію.

Як було сказано вище, найбільший стрибок цін спостерігався у товарів м'ясо-молочної групи, а також відновилося зростання цін на яйця. Така динаміка відображала істотно великі світові ціни на відповідні продукти і активізацію експорту, а також обмежений внутрішній пропозиція цих товарів на тлі зменшення поголів'я (крім птиці) та нестабільною епізоотичною ситуації.

Крім того, в минулому році стрімко зросли ціни на овочі і фрукти після їх падіння в 2016 році. Це обумовлено рядом причин. По-перше, на пропозицію окремих овочів і фруктів, а значить і на ціни, вплинули несприятливі погодні умови в першій половині року. Наприклад, ціни на ягоди і яблука, окремі овочі борщового набору (моркву, буряк) зросли майже в 1,5 рази. По-друге, очікуваною була корекція цін на внутрішньому ринку після вичерпання дії факторів пропозиції, які стримували зростання цін на окремі овочі і фрукти в 2016 році. Зокрема, внаслідок скасування заборони на імпорт з боку РФ туди ринув потік турецьких продовольчих товарів, які раніше йшли в Україну.

Незважаючи на зазначені фактори, в минулому році тривало падіння цін на цукор внаслідок низьких світових цін і значної пропозиції на внутрішньому ринку, а хороший урожай зумовив падіння цін на гречану крупу.

Зростання цін і тарифів, які регулюються адміністративно, очікувано сповільнилося (до 16,1%). Це сталося із-за відсутності значних підвищень тарифів на послуги ЖКГ на відміну від 2016 року. У той же час, в 2017 році прискорилося зростання цін на тютюнові вироби, поштові та транспортні послуги внаслідок збільшення їх собівартості.

Темпи зростання цін на паливо в 2017 році були такими ж високими (20%), як і в попередньому році, в результаті підвищення цін на нафту і ослаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).

Прогноз інфляції на поточний рік буде оприлюднено 25 січня 2018 під час прес-брифінгу за підсумками рішення правління на засіданні з монетарних питань 25 січня 2018 року.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в 2017 році рівень інфляції склав 13,7%.