ua en ru

В процесі реприватизації в Україні можлива наявність політичного вектора, - ЄБРР

Беручи до уваги специфіку України, можлива наявність політичного вектора в реприватизаційних процесах. Про це повідомив Глава представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Шевкі Аджунер, коментуючи тему перегляду результатів приватизації минулих років.

"Основне питання полягає не в реприватизації як такій, а в тому, як вона може відбуватися (умови, терміни, прозорість). Беручи до уваги місцеву специфіку, можна припустити наявність політичного вектора в цьому процесі", - зазначив він.

На його думку, реприватизація буде мати негативні наслідки для економіки.
"В цілому - це потенційне потрясіння для економіки, суспільства і "жовте світло" для інвесторів. Беручи до уваги практично повну відсутність справжніх інвесторів за останні 5-6 років, підходити до цього питання потрібно обережно і з урахуванням усіх можливих чинників та наслідків", - вважає глава представництва ЄБРР.

Він припускає, що сьогодні реприватизація може привести до переділу власності.

"У нинішній ситуації, коли міжнародні інвестори не ризикують приходити в Україну, активи можуть перейти іншим місцевим промислово-фінансовим групам. Втім, все залежатиме від прописаних умов приватизації", - зазначив Аджунер.

У той же час він підкреслив, що підставою для розірвання приватизаційного договору між власником і державою може бути "формальне недотримання умов приватизації".

"Тут у центр кута стане питання неупередженості вітчизняної юриспруденції. Що вважати недодержанням? Наскільки серйозними повинні бути порушення? Хто це визначає?", - прокоментував він.

На думку Аджунера, не можна виправдовувати реприватизацію боротьбою з олігархами.

"Я взагалі не розумію, що таке "боротьба з олігархами". Адже це не шкідливі комахи, а частина економіки, суспільства. Їх треба інтегрувати, а не боротися з ними", - зазначив глава представництва ЄБРР в Україні.

Раніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус повідомив, що розпочатий в Україні процес реприватизації вкрай негативно вплине на плани уряду щодо проведення приватизації та знизить кількість потенційних учасників.