ua en ru

На ЧАЕС розповіли, скільки триватиме процес остаточного закриття станції

На ЧАЕС розповіли, скільки триватиме процес остаточного закриття станції Фото: процес остаточного закриття ЧАЕС буде тривати ще півстоліття

Через недостатнє фінансування і технічні проблеми процес закриття станції затягується

Процес остаточного закриття Чорнобильської атомної електростанції буде тривати ще півстоліття. Про це повідомляє DW.

Сьогодні, 29 листопада 2016 року, завершився процес насування арки на об'єкт "Укриття" четвертого енергоблоку ЧАЕС. Тепер на атомній електростанції, яка не виробляє електроенергію вже 15 років, почався новий етап в її закриття.

Відзначається, що вартість зняття станції з експлуатації оцінюється в 4 млрд доларів. Через недостатнє фінансування процес затягується. І чим довше затягувати цей процес, тим більше буде витрат.

На сьогоднішній день фахівці завершили вилучення відпрацьованого палива з блоків і перейшли до етапу "остаточного закриття і консервації".

Керівник служби стратегічного планування Віктор Кучинський зазначив, що для надійної консервації першого, другого і третього реактора з найбільш забрудненим обладнанням знадобиться більш, ніж 10 років через фінансові і технічні проблеми.

Заступник генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда сподівається, що до 2045 року фахівці почнуть демонтаж реакторів, і буде знайдено технологію поводження з графітом.

Як йдеться у повідомленні, відпрацьоване паливо з реакторів ЧАЕС було відвантажено на сховище "мокрого типу". У той час як у всьому світі переходять на "сухе зберігання".

За останніми прогнозами, все паливо з "мокрого" на більш надійне "сухе" сховище буде перевезено не раніше, ніж через 10 років.

Таким чином, остаточне завершення процесу зняття станції з експлуатації повинне відбутися до 2064 року. До того моменту реактори будуть законсервовані, поки не знизиться рівень їх радіоактивності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС почали насувати захисну арку.