ua en ru

Процес об'єднання водоканалів Криму в одне підприємство планується завершити до 1 березня 2013 р

Процес об'єднання водоканалів Криму в одне підприємство планується завершити до 1 березня 2013 р. Про це повідомив генеральний директор підприємства "Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства м. Сімферополя" Віктор Скобліков на відкритому засіданні Нацкомуслуг 25 січня 2013 р., повідомляє прес-служба Нацкомуслуг.

"Процес об'єднання водоканалів в одну велику компанію ми плануємо завершити до 1 березня 2013 р. Нині тривають всі перевірки", - повідомив Віктор Скобліков.

Нагадаємо, рішення об'єднати водоканали півострова в одне кримське республіканське підприємство "Вода Криму" було прийнято на виконання розпорядження Ради міністрів АР Крим від 28 лютого 2012 р. №95-р.

На засіданні Нацкомуслуг, що відбулося минулої п'ятниці, було прийнято низку рішень щодо видачі новоствореному підприємству та його філіям у різних регіонах Криму ліцензій на здійснення господарської діяльності.

"На переконання комісії, підхід коли в одному селищі витрати на кубометр води через природні умови вищі, ніж у сусідньому в 6 разів - не є справедливим. Цією проблемою має займатися регіон", - підкреслив голова Нацкомпослуг Валерій Саратов.

На думку Валерія Саратова, у випадку великого розриву у тарифах в одному регіоні, потрібно проводити централізацію, концентрацію підприємств з надання комунальних послуг. Він підкреслив, що такий підхід широко використовується, наприклад, у США - дрібні фірми поглинаються великими, що економічно обґрунтовано. Таким чином, зменшуються витрати на адмінобслуговування, збільшується інвестиційна привабливість.

"На сьогодні, в Україні вже є успішні приклади створення регіональних компаній і встановлення єдиного по регіону тарифу. Таким шляхом пішли, наприклад, в Кіровоградській області, де створена одна велика компанія "Дніпро-Кіровоград". Там до місцевого водоканалу приєдналися водопостачальні підприємства Знам'янки, Світловодська та Олександрії. За рахунок цього, люди в цих містах стали платити за воду менше. Наприклад, в Знам'янці ціна води зменшилася на 46%", - йдеться в повідомленні Нацкомпослуг.

Також зазначається, що подібним шляхом йде Донецька область і АР Крим

"Сьогодні, обласні водоканали мають найбільші потужності і можливості. Для них взяти на себе забезпечення водою селища з несприятливими умовами - не проблема. Це справедливо", - підкреслив голова Нацкомпослуг.

Читайте також: В Криму мають намір створити республіканське підприємство "Водна компанія"