ua en ru

Проти Ю.Тимошенко порушена нова кримінальна справа, - ГПУ (дополнение)

Генеральною прокуратурою України (ГПУ) сьогодні, 27 січня 2011 р. порушено кримінальну справу проти колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за перевищення нею влади та службових повноважень, що завдало державі збитків на 67 млн грн, повідомляє прес-служба ГПУ.

Як повідомляється, справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України про перевищення Ю.Тимошенко влади та службових повноважень під час закупівлі під гарантію уряду та ввезення на територію України нібито спеціалізованих медичних автомобілів Opel Combo. Загальна сума завданих державі збитків становить 67 млн грн.

Встановлено, що закуплені 1000 автомобілів Opel Combo не належать до жодного з зареєстрованих класів автомобілів медичної допомоги, не є спеціалізованим транспортом та не віднесені до виробів медичного призначення.

Як йдеться у повідомленні ГПУ, 17 грудня 2009 р. центр специфікації МОЗ зробив офіційний висновок, що даний автомобіль не відповідає положенням національного стандарту і не пристосований для транспортування хворих на ношах.
З метою нецільового використання бюджетних коштів, уряд Ю.Тимошенко спеціальною постановою незаконно змінив перелік медичного обладнання автомобіля.

Крім того, урядом Ю.Тимошенко, усупереч вимогам чинного законодавства було грубо порушено митне оформлення даних автомобілів.

Попри той факт, що вартість Opel Combo складає близько 15 тис. дол., колишній уряд купував їх за ціною більш ніж на 20%. Також передбачалось доукомплектування автомобілів спеціальним медичним обладнанням, хоча фактично воно обмежилось лише порожніми пластиковими коробками.

По суті, ввезені автомобілі використовувались у передвиборчій кампанії кандидата на пост Президента України Ю.Тимошенко шляхом розміщення на них напису «Програма уряду Тимошенко» та інших агітаційних написів, йдеться у повідомлені ГПУ.

Також, за інформацією Генпрокуратури, Ю.Тимошенко вручено постанову про порушення проти неї вищевказаної кримінальної справи.