ua en ru

Проти 278 кримських суддів відкрито дисциплінарні провадження

Проти 278 кримських суддів відкрито дисциплінарні провадження Фото: судді анексованого Криму

У ГПУ зазначають, що судді незаконно здійснювали "правосуддя" від імені РФ.

Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за результатами розгляду листа ГПУ відкриті дисциплінарні провадження щодо 278 суддів судів АР Крим та Севастополя, які всупереч присяги судді здійснювали правосуддя від імені Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Слідством встановлено, що зазначені судді всупереч вимогам законодавства України, порушуючи "Присягу судді", після анексії Росією Криму з березня 2014 року почали здійснювати "правосуддя" в так званих судах Республіки Крим та протиправно приймати судові рішення. У листопаді - грудні 2014 року вони згідно з Указами Президента країни-агресора "Про призначення суддів федеральних судів" перейшли на службу до незаконно створених судів.

У повідомленні відомства зазначається, що слідчими ГПУ розслідується кримінальне провадження за фактом вчинення суддями судів АР Крим та міста Севастополя злочини, передбачені ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкції даної статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, в кінці вересня Європейський суд з прав людини дав Російської Федерації відстрочку до 31 грудня по справі про анексію Криму.