ua en ru

ЄСПЛ дав РФ відстрочку по справі про анексію Криму

ЄСПЛ дав РФ відстрочку по справі про анексію Криму Фото: Борис Бабин

В Україні вважають, що Росія може зажадати ще не одну відстрочку

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) дав Російської Федерації відстрочку до 31 грудня по справі про анексію Криму. Про це в інтерв'ю "Українським новинам" повідомив представник України у ЄСПЛ Борис Бабін.

"Вона (РФ, - ред.) не дала пояснень (ЄСПЛ з приводу анексії Криму, - ред.). Вона попросила Європейський суд відкласти це питання, і ЄСПЛ дав ще одну відстрочку до 31 грудня 2015 р.", - сказав Бабін.

Він припустив, що Росія ще раз попросить відкласти це питання, оскільки буде намагатися затягнути цю справу.

"Але ми до цього готові. Ми готові аргументувати Європейського суду необхідність термінових проміжних рішень хоча б початкового етапу цих справ. І у нас були відповідні комунікації в суді, ми виклали свою позицію, зокрема, щодо індивідуальних позовів, які накопичуються, яких дуже багато", - повідомив він.

Станом на початок липня 2015 р. таких справ було більше 500.

"Більшість цих справ стосуються подій на Донбасі, менше - по Криму, і більшість справ подані одночасно проти двох держав, Росії та України. Це, на жаль, спричинене зокрема позицією низки вітчизняних правозахисних структур, які надають безкоштовну допомогу людям, тільки якщо вони подають позови проти двох держав або проти України", - розповів Бабін.

Він закликав не чекати рішення по цих справах у наступному році.

"Якщо ж брати індивідуальні справи, то ми маємо абсолютно розумні строки - 2-3 року, до 5 років максимум, тобто це не десятиліття. Індивідуальні справи ЄСПЛ не буде затягувати до нескінченності. Просто Європейський суд відкладав певною мірою розгляд цих справ, бо мав надію на те, що ситуація в Україні буде врегульована...Вони тільки зараз почали розуміти, що це не якась тимчасова акція, це надовго", - зазначив Бабін.

Він також уточнив, що на даний момент в ЄСПЛ є не 4, а тільки міждержавних позову.

"Перша скарга була подана з початку російської агресії, вона накопичувалася за матеріалами подій 2014 року, друге велике діло ми подали в кінці серпня цього року. Між цими двома заявами було ще одне, відносно невелику заяву за викрадення дітей Російською Федерацією, це був окремий епізод, і він був поданий як окрему справу. Ці 3 справи зараз розглядаються в Євросуді", - розповів представник України при ЄСПЛ.

Він пояснив, що було 4-е міждержавне заяву щодо засудженого в Росії сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера Джемілєва. Однак через те, що адвокати Джемілєва також подали заяву, і Україна відкликала свій позов по цій справі.

Нагадаємо, в кінці серпня Україна подала в ЄСПЛ четвертий позов проти Росії. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, він стосувався прав незаконно засуджених у Росії громадян України.