ua en ru

Протести в Болгарії: президент закликав уряд піти у відставку

Протести в Болгарії: президент закликав уряд піти у відставку Фото: протести в Болгарії (facebook.com/BalkanObserverforUkraine)

Правоохоронці провели обшуки в адміністрації президента і затримали двох його помічників

У болгарській столиці Софії відбувся протест проти уряду на підтримку чинного президента Румена Радєва. Сотні людей взяли участь в акціях.

Про це повідомляє BTV Novinite.

Напередодні вранці співробітники прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Бюро захисту свідків та інших органів за ухвалою Софійського військового суду та Спеціалізованого кримінального суду провели обшук в адміністрації президента.

Зазначається, що обшуки відбулися в кабінетах радника президента з питань безпеки та оборони Іллі Милушева і секретаря з правових питань антикорупції Пламена Узунова. Потім обох затримали за підозрою в "торгівлі впливом". Крім того, був затриманий і відомий бізнесмен Пламен Бобоков.

Причиною обшуків стала заява Радєва, згідно з яким Національна служба захисту, що охороняє вищі особи держави, має припинити захищати Ахмеда Догана, почесного голови "Руху за права і свободи".

Вважається, що Доган є одним з найвпливовіших людей в країні і контролює судову гілку влади.

Радєв стверджує, що рішення про безпеку Догана ухвалила комісія, якою керує уряд.

Президент також вважає, що причиною цих заходів стала його критика на адресу уряду і прокуратури. У виступі перед присутніми на площі перед адміністрацією він закликав "вигнати мафію з виконавчої влади" та прокуратури.

Також мітингувальники зібралися біля резиденції Догана на узбережжі Чорного моря.

Раніше РБК-Україна писало, що в Белграді почали акції протесту. Демонстранти вимагали переглянути введені карантинні обмеження.

В результаті протестів постраждали щонайменше 60 осіб, серед яких і поліцейські.

Пізніше у МВС Сербії заявили, що протести в країні є спробою державного перевороту.