ua en ru

Протести в Білорусі охопили найбільші міста

Протести в Білорусі охопили найбільші міста Фото: протести в Білорусі (Tut.by)

Силовики блокують центри міст, застосовують світлошумові гранати

Жителі Білорусі, які не згодні з попередньо оприлюдненою перемогою чинного президента країни Олександра Лукашенка на виборах, знову збираються на акції протесту в центрах міст. Демонстранти вимагають провести президентські вибори без участі Лукашенко і звільнити всіх політв'язнів.

Мінськ

Біля станції метро "Пушкінській" в Мінську було чутні вибухи світлошумових гранат, повідомляють очевидці. З їхньою допомогою ОМОН витіснив учасників мітингу. Демонстранти використовують рекламні щити для барикад.

Вночі зіткнення перемістилися з "Пушкінської" і "Спортивної" в район станцій метро "Кунцевщіна" і "Кам'яна гірка".

Зачистка "Пушкінської" відбулася після того, як більшість демонстрантів розійшлися самостійно. ОМОН розігнав людей гумовими кулями.

Береза

У місті Береза ​​місцеві жителі також вийшли на протест. Прибули автозаки, силовики стріляють гумовими кулями, використовують світлошумові гранати. Стоїть водомет, людей видавлюють зі всіх площ. Міліція не пускає в центр людей.

Брест

У Бресті на проспекті Машерова і бульварі Космонавтів зараз відбувається протистояння людей з силовиками. Демонстранти запускають в їхню сторону феєрверки. Спочатку тут було багато людей, потім кількість знизилася до кількох сотень. Коли стало не вистачати ОМОНу, в допомогу підігнали когось із військових.

У місті задіяли підрозділи Військово-повітряних сил з 38 бригади. Протестувальників розстрілювали гумовими кулями. Є інформація, що постраждала велика кількість людей.

Гродно

У Гродно також напружена обстановка. З вечора магазини та кав'ярні в центрі міста були закриті. Планувалося, що мешканці міста зберуться на площі Леніна. Але в останній момент збір перенесли до обласної філармонії. Однак підходи до неї були перекриті. Перекритими вулицями рухалася спецтехніка. Рух по Старому мосту дозволявся тільки для рейсових автобусів і тролейбусів. Ближче до семи почалися вибіркові затримання. Люди пересувалися маленькими групами.

Гомель

У Гомелі люди теж піднялися на протест, їх багато і вони скандують гасло: "Віримо, можемо, переможемо!". Правоохоронці міста ретельно обшукують людей з рюкзаками. Демонстранти закликають силовиків опустити щити. У місті обмежили продаж алкоголю. Раніше тут затримали 30 осіб.

Могильов

У Могильові ще вдень силовики перекрили весь центр. Силовиків там в кілька разів більше, ніж було в попередній день.

Новополоцьк

У Новополоцьку також йдуть сутички між протестувальниками та силовиками. ОМОНівці застосовують проти демонстрантів світлошумові гранати.

Барановичі

Правоохоронці активно розганяли демонстрантів, люди тікали, але поверталися назад. У центрі міста пройшли масові затримання.

Мозир

Міліція закидала світлошумовими гранатами протестувальників на площі Леніна. Місцеві жителі у відповідь кричали: "Зрадники!" Намагалися будувати барикади, однак їх розбивали.

Жодино

Люди почали збиратися ввечері, міліція проганяла їх зі словами: "Це для вашої ж безпеки". Автомобілісти влаштували акцію підтримки демонстрантів. Протест триває, вже були затримання, в тому числі російських журналістів.

Бобруйськ

У місті пройшли масові арешти. Силовики били жінок, молодих і старих, кажуть очевидці. Правоохоронці використовували світлошумові гранати. Акція протесту мала відбутися на площі Леніна.

Протести в Білорусі охопили найбільші міста

Нагадаємо, в Білорусі проходить другий день протестів.

Вчора після завершення президентських виборів почалися масові акції протесту, які тривають вже другий день. Нова акція протесту у всіх великих містах країни була запланована на 19:00. Однак, перед початком акції силовики почали затримувати демонстрантів біля стели "Мінськ - місто-герой".

Крім того, в Мінську перед початком акції протесту почалися затримання.