ua en ru

Протест в Єревані: уряд пішов на поступки демонстрантам

Протест в Єревані: уряд пішов на поступки демонстрантам Фото: протест в Єревані

Частина активістів святкує перемогу

Уряд Вірменії погодився сплатити різницю тарифів на електроенергію, поки в компанії "Електромережі Вірменії" проходить аудит, частина протестуючих в Єревані проти подорожчання тарифів святкує перемогу. Про це сказав у суботу Президент Вірменії Серж Саргсян на нараді з відповідальними особами сфери економічної політики, передає "Новини-Вірменія".

"Упевнений, що скасування рішення про підвищення тарифів на електроенергію вкрай небезпечна. Отже, до отримання висновку (аудиту в компанії "Електромережі Вірменії"), уряд візьме на себе весь тягар, пов'язаний з підвищенням тарифу. Безсумнівно, ми не будемо чіпати поточні програми або соціальні витрати, а знайдемо суми з коштів, передбачених на подальше зміцнення безпеки. Звичайно, проблеми нашої безпеки, м'яко кажучи, далекі від вирішення, але сьогоднішню атмосферу підозрілості і недовіри я також розглядаю як проблеми безпеки і дуже важливої проблеми. Її треба вирішити", - сказав Саргсян.

Домовленість про проведення аудиту в компанії "Електричні мережі Вірменії" (дочірньої компанії ІНТЕР РАО ЄЕС) була досягнута напередодні на зустрічі Президента Вірменії з міністром транспорту РФ Максимом Соколовим.

Тим не менш, за словами глави держави, подорожчання електроенергії було виправданим. "Впевнений, що якщо ми не підвищимо тариф, то енергетична система опиниться перед загрозою руйнування за ефектом доміно", - сказав Президент.

Як зазначає видання, частина демонстрантів, протестуючих на проспекті Баграмяна проти подорожчання електроенергії, святкує перемогу після заяви Саргсяна. Присутні скандують "Перемога", "Перемога". Тим не менше, частина маніфестантів скандує "Скасування", вимагаючи повної відмови від рішення про підвищення цін на електроенергію.

Присутній на місці проведення акції начальник поліції Вірменії Володимир Гаспарян висловив надію, що після цього рішення, присутні розійдуться. "Зрозуміло, що їм потрібно час, щоб відсвяткувати перемогу. Я станцюю з ними разом", - сказав він.

Нагадаємо, комісія з регулювання суспільних послуг Вірменії 17 червня прийняла рішення про підвищення тарифу на електроенергію з 1 серпня на 6,93 драма за кВт.ч (приблизно на 16,7%). Причому "Електромережі Вірменії" у своїй заявці мали намір підняти тариф на 40,8%.

19 червня в Єревані на площі Свободи відбувся багатотисячний мітинг проти підвищення цін на електроенергію. Учасники вимагають від влади скасувати рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію і переглянути попередні тарифи.

Вранці 23 червня стало відомо про розгін протестувальників. Згідно з інформацією місцевих ЗМІ, співробітники поліції за допомогою водомети почали "очищати" вулицю від мітингувальників. Зігнавши учасників акції з проспекту Баграмяна до проспекту Маштоца і Площі Свободи, співробітники поліції розігнали навіть нечисленні групи протестувальників, переслідуючи намагалися сховатися аж до Площі Республіки. Затримали близько 240 осіб, постраждали 25. Після цього активісти знову вийшли на вулиці міста, блокуючи рух. Поліція обіцяла припиняти спроби блокування вулиць.