ua en ru

Прорахунки української влади занадто дорого обходяться українцям, - Медведчук

Прорахунки єврореформаторів занадто дорого обходяться українському народу, адже за всі експерименти, які влада називає реформами, доводиться платити пересічним громадянам. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Як зазначив політик, у Меморандумі між МВФ і Україною дані реформи именюются як амбітні і всеохоплюючі. За словами Медведчука, уряд зобов'язався до 2017 р. "затвердити нову методологію формування роздрібних цін на газ, прив'язавши їх в тому числі до таких релевантних факторів, як динаміка цін на газ і обмінний курс". Іншими словами, зазначає політик, вже через два роки українці, зарплати та пенсії яких ніяк не прив'язані до курсу долара, будуть платити ринкову ціну за газ.

На думку Медведчука, прості українці нічого доброго від влади вже не чекають і все все частіше задаються питанням: чому євроінтеграційний вибір України призвів до підвищення цін і тарифів, а не зарплат і пенсій, як обіцяли "майданні лідери"? "Відповідь очевидна: причина в розриві торговельно-економічної співпраці з нашими стратегічними партнерами - Росією та країнами СНД. В першу чергу через це за підсумками 2014 р. український експорт скоротився на 14% - порівняно з 2013 р. Україна втратила понад 9 млрд дол.", - підкреслює політик.

Медведчук зазначає, що саме внаслідок розриву економічних зв'язків з Росією Україна сьогодні змушена оплачувати газ за такою високою ціною. Країна не отримує тих преференцій, якими користуються її сусіди. "Президент Білорусі Олександр Лукашенко в кінці січня озвучив діючу ціну на російський газ для своєї країни - 134 дол. за тисячу куб. м газу. Україна ж, вибравши західний вектор зовнішньоекономічної інтеграції, програла не тільки геополітично, але й фінансово", -зазначає політик.