ua en ru

Зволікання з проведенням пенсійної реформи пов'язана з побоюваннями депутатів втратити рейтинг, - експерт

Зволікання з проведенням пенсійної реформи пов'язана з побоюваннями депутатів втратити рейтинг. Про це заявив екс-міністр праці і соціальної політики Іван Сахань.
"Положення нового законопроекту про обмеження максимального розміру вже призначених пенсій десятьма прожитковими мінімумами відіграють тут далеко не першу роль. Насправді, депутати більше бояться падіння рейтингів", - заявив Сахань, зазначивши, що якщо подивитися на довгостроковий ефект реформи, то "через рік-два це рішення дозволить стабілізувати економіку".
"Відкладати реформу далі нікуди. Якщо ми не приймемо це рішення до осені, то до президентських виборів іншого шансу у країни не буде. У той же час, якщо співвідношення працюючих і пенсіонерів досягне 1 до 1, пенсійна система стане нежиттєздатною, тому що за рахунок збираються внесків ми не будемо мати можливості забезпечувати сьогоднішнім пенсіонерам своєчасні виплати", - підкреслив Іван Сахань.
За його словами, в такій ситуації буде страждати реальна економіка, з якої доводиться вилучати гроші для виплати пенсій, а також фінансування медицини, освіти, оборони та інших галузей.
"Рано чи пізно ми все одно прийдемо до розуміння необхідності реформи. Але тоді вже буде занадто складно її провести", - зазначив експерт.
Він додав, що, на його думку, хорошим прикладом у питанні реалізації реформи може бути Франція. "Згадайте, скільки розмов (у Франції) було навколо підвищення пенсійного віку. Але вони зробили все швидко, і вже сьогодні ніхто не згадує про цю реформу, як про серйозного потрясіння", - зазначив екс-міністр.
Нагадаємо, у Франції пенсійний вік був підвищений з 62 до 67 років.
Іван Сахань двічі займав пост міністра праці та соціальної політики, а також у 1994-1998 рр. був депутатом Верховної Ради від КПУ.