ua en ru

Прокуратура закрила справу проти Генштабу ВСУ про збитий Іл-76 на Донбасі

Прокуратура закрила справу проти Генштабу ВСУ про збитий Іл-76 на Донбасі Фото: збитий Іл-76 (youtube.com Alexander Matveev)

Статті, за якою відривали справу, не існувала в 2014 році

Прокуратура закрила справу стосовно посадових осіб Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ) у справі про збитий в 2014 році літаку Іл-76 на Донбасі. Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на офіційну відповідь Генеральної прокуратури на запит видання.

"Прокуратура відкрила, а потім закрила кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, військовими посадовими особами Генштабу ЗСУ в період з квітня по червень 2014 року", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, за документами, 21 червня слідчий суддя Печерського районного суду Києва своїм рішенням зобов'язав Головну військову прокуратуру Генпрокуратури (ГПУ) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про правопорушення.

Так, 22 червня відомості були внесені і відкрито провадження за частиною 4 статті 426-1 Кримінального кодексу (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах особливого періоду).

Проте, в ГПУ повідомили, що стаття 426-1 була внесена до Кримінального кодексу України у квітні 2015 року, отже, за станом на квітень - червень 2014 року її не існувало. За українським законодавством, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинні дії, не має зворотної дії у часі, зазначили в прокуратурі.

"У зв'язку з цим 12.07.2017 вказане кримінальне провадження закрито", - підсумували в ГПУ.

Зазначимо, трагедія сталася у ніч на 14 червня 2014 року. Військово-транспортний літак Іл-76 при посадці в аеропорту "Луганськ" збили проросійські бойовики з ПЗРК "Голка". На борту літака знаходилися 40 десантників і 9 членів екіпажу. У результаті катастрофи всі вони загинули. Генерал-майору Віктору Назарову пред'явили звинувачення у службовій недбалості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що засуджений до семи років позбавлення волі у справі про збитий військовому літаку Іл-76 на Донбасі Назаров подав апеляцію на вирок.