ua en ru

Прокуратура порушила справу проти посадовців ЗСУ та оперативного штабу АТО за фактом падіння Іл-76

Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері розпочало кримінальне провадження стосовно посадовців Збройних сил України та оперативного штабу управління антитерористичною операцією Антитерористичного центру при СБУ за фактом падіння літака Іл-76 14 червня 2014 р. у Луганську, в результаті чого загинули 49 військовослужбовців.

Головне управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері розпочало кримінальне провадження стосовно посадовців Збройних сил України та оперативного штабу управління антитерористичною операцією Антитерористичного центру при СБУ за фактом падіння літака Іл-76 14 червня 2014 р. у Луганську, в результаті чого загинули 49 військовослужбовців. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Згідно з повідомленням, у прокуратурі з'ясували, що військові службові особи ЗСУ та оперативного штабу управління АТО проігнорували наявну інформацію про активізацію діяльності терористичних угруповань поблизу аеропорту м. Луганська, а також перебування на їхньому озброєнні переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК), та не вжили заходів щодо безпечної посадки літака в районі проведення антитерористичної операції.

У ГПУ повідомляють, що 17 червня 2014 р. за даним фактом внесено дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 425 КК України "Недбале ставлення до військової служби", за що передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Нагадаємо, 14 червня о 00:13 для забезпечення АТО на сході України із Дніпропетровська в Луганськ вилетів військово-транспортний літак Іл-76, на борту якого перебували 40 військовослужбовців 25 повітрянодесантної бригади, 9 членів екіпажу 25 окремої бригади військово-транспортної авіації, військова техніка та інше військове майно.

Близько 1:10 цього ж дня під час заходу на посадку в аеропорт Луганська на висоті 400 метрів Іл-76 був обстріляний невстановленими особами з ПЗРК та крупнокаліберного кулемету.

В результаті обстрілу літак загорівся та впав. Загинули усі 49 військовослужбовців, які знаходилися на його борту, військове майно та техніка знищені.