ua en ru

Прокуратура порушила справу за фактом затримання СБУ журналістів у Києві

Прокуратура порушила справу за фактом затримання СБУ журналістів у Києві Фото (RFE/RL): інцидент біля будівлі столичного главку СБУ

Розслідуванням інциденту на Аскольдовому провулку займається військова прокуратура Київського гарнізону

Військова прокуратура Київського гарнізону відкрила кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу програми "Схеми" 2 жовтня біля будівлі управління СБУ в Києві на Аскольдовому провулку. Про це з посиланням на адвокатів журналістів повідомляє "Радіо Свобода".

"Заяву з Печерського районного управління ГУ МВС України в Києві було передано до військової прокуратури Київського гарнізону. Слідчий військової прокуратури 12 жовтня вніс відомості про кримінальне правопорушення за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - повідомили адвокати юридичної компанії Jurimex.

Зазначимо, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, згідно із Кримінальним кодексом, передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, вранці 2 жовтня журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача та оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники СБУ під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність способу життя рівню зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами представників преси, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час їх відпустили, після чого на місце події прибула поліція.

Начальник головного управління СБУ в Києві та Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ. А голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту.

Зазначимо, "Схеми" - це спільний проект "Радіо Свобода" і "Першого національного", щотижнева програма розслідувань і аналітики про велику політичну корупцію.