ua en ru

Грицак призначив службове розслідування щодо затримання СБУ журналістів

Грицак призначив службове розслідування щодо затримання СБУ журналістів Фото: Василь Грицак

В СБУ заявили, що зйомка службових автомобілів відноситься до державної таємниці

Глава Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак призначив службове розслідування за фактом затримання сьогодні в Києві співробітниками Служби безпеки журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар СБУ Олену Гітлянську.

"Глава СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування щодо інциденту, який стався біля Головного управління СБ України у Києві та Київській області з журналістами Радіо Свобода", - написала вона.

Грицак пообіцяв, що у разі встановлення перевищення повноважень службою охорони винні будуть покарані.

Прес-секретар пояснила такі дії співробітників спецслужби "підвищеними заходами безпеки", які були введені після вибуху біля будівлі Служби безпеки в Одесі.

"Хочу підкреслити, що журналісти знімали не тільки будівлю СБУ, але і оперативних співробітників і службові автомобілі, а це вже відноситься до державної таємниці і не підлягає розголошенню", - підкреслила вона.

Гітлянську заявила, що представники ЗМІ не були затримані. Їх запросили у громадську приймальню для встановлення їх осіб.

Голова #СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування стосовно інциденту, що трапився біля Головного управління СБ ...

Posted by Гітлянська Олена on 2 октября 2015 г.

Нагадаємо, сьогодні, 2 жовтня, співробітники СБУ затримали двох журналістів програми "Схеми" Михайла Ткача і Кирила Лазаревича. Журналістів затримали в той момент, коли вони знімали сюжет про дорогі автомобілі класу люкс, на яких пересуваються співробітники СБУ. Зйомка проводилася біля управління СБУ в Аскольдовому провулку в присутності прес-секретаря Служби безпеки. Зазначалося, що журналісти не приховували своїх намірів і показували посвідчення.

Ткач розповів, що до них застосували силу, коли вводили в будівлю управління. Крім того, співробітники СБУ відібрали камеру і пошкодили її. СБУшники вимагали від журналістів, щоб ті зізналися у шпигунстві. Пізніше Ткача і Лазаревича відпустили, проте камеру не віддали.