ua en ru

Прокуратура викрила схему розкрадання коштів компаніями Фірташа

Прокуратура викрила схему розкрадання коштів компаніями Фірташа Фото: ГПУ (РБК-Україна)

Група компаній організувала механізм ухилення від сплати податків

Генпрокуратура України (ГПУ) спільно з поліцією викрила незаконну схему розкрадання коштів і ухиленні від сплати податків поруч підприємств. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Правоохоронці встановили, що протягом 2015-2017 років члени організованого злочинного угруповання, з метою розкрадання коштів та ухилення від сплати податків підприємствами ПРАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ТОВ "Межреченський ГЗК", ПАТ "Юкреніон Кемікал Продактс", ПАТ "Рівнеазот", ДП "Хімік" ПАТ "Азот" та іншими, які входять в бізнес-групу "GROUP DF" Дмитра Фірташа, організована діяльність ряду фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній

Зазначені підприємства та страхові компанії ПРАТ "СК" Саламандра-Україна", ПРАТ "СК "ДІМ Страхування" уклали договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески.

"тобто, застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не повинні були настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання", - пояснили в ГПУ.

Розкрадання цих коштів здійснювалися шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу цінних паперів інших підконтрольних зазначеним особам фіктивних підприємств і підставних фізичних осіб.

Страхові компанії здійснювали страхування ризиків у разі неповернення кредитів, виданих фінансовою компанією на адресу фіктивних підприємств і підставних осіб, Після неповернення цих кредитів, страхові компанії здійснювали повне відшкодування фіктивних ризиків фінансової компанії, з подальшим виведенням готівки через банківські установи.

Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, прямували підприємствам реального сектору економіки. В даний час проводяться санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях і місцях проживання осіб, причетних до скоєння злочину.

Нагадаємо, раніше в ГПУ заявили, що посадові особи держпідприємства "Укрспирт" шляхом зловживання службовим становищем завдали державі 4 млн гривень збитків.