ua en ru

Прокуратура оголосила обвинувачення генералу Назарову у справі про збитий Іл-76

Прокуратура оголосила обвинувачення генералу Назарову у справі про збитий Іл-76 Фото: у Павлограді триває суд над генералом Генштабу Віктором Назаровим

Обвинувачення стверджує, що Віктор Назаров був поінформований про терористичну загрозу

У Павлоградському міськрайонному суді триває розгляд справи про збитий бойовиками під Луганськом літак Іл-76 з 49 українськими військовими на борту. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За інформацією видання на судовому засіданні 23 листопада представник прокуратури оприлюднив обвинувальний акт щодо обвинуваченого у справі генерал-майора Віктора Назарова.

Згідно з актом, Назаров як керівник штабу АТО був зобов’язаний здійснювати керування військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати ймовірні дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак недбало поставився до виконання своїх службових обов’язків.

Назаров не організував протидію бойовикам

Також прокуратура стверджує, що Назаров достеменно знав про розташування на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто "усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватись на територію противника" і був поінформований про "терористичну загрозу".

"13 червня 2014 року до штабу АТО з СБУ надійшла інформація про те, що дві групи бойовиків, озброєні ПЗРК, вирушили до аеродрому Луганська і мають намір збивати літаки", - зазначив прокурор.

За його даними, Назаров як керівник штабу АТО не організував протидію групам бойовиків і не гарантував безпеку українських військовослужбовців, відправлених до Луганська, що "призвело до вчинення теракту й загибелі 49 військовослужбовців".

Матеріальні збитки держави, за даними прокуратури, оцінено в понад 28,7 млн гривень.

Нагадаємо, у червні 2016 року у справі про збитий бойовиками 14 червня 2014 року український військово-транспортний Іл-76, що заходив на посадку у луганському аеропорту, допитали начальника Генерального штабу Віктора Муженка.