ua en ru

Прокуратура оскаржить рішення суду у справі "чорних трансплантологів"

Прокуратура м. Києва внесла апеляцію на рішення Оболонського райсуду м. Києва, яким кримінальну справу за обвинуваченням шести осіб у незаконній трансплантації органів та торгівлі людьми було закрито у зв'язку із закінченням терміну давності. Про це повідомила прес-служба прокуратури м. Києва.

Досудовим слідством було встановлено, що з 2009 р. по 2010 р. вказані особи через мережу Інтернет підшуковували людей, які бажали за гроші продати свої внутрішні органи, а саме нирки, та обіцяли їм допомогти знайти покупців.

За законодавством трансплантація нирок між особами, які не є родичами, в Україні заборонена. Проте, як зазначили у прокуратурі, злочинна група на підставі підроблених документів про родинні зв'язки між донорами та реципієнтами, організували проведення таких операцій в Національному інституті хірургії та трансплантації академії медичних наук України ім. Шалімова.

Крім того, операції проводились на території інших країн, де проведення трансплантацій дозволено за спрощеним порядком.

"Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції щодо закриття вказаної кримінальної справи, прокуратура столиці звернулась до Апеляційного суду з вимогою поновити розгляд справи", - йдеться у повідомленні.

Прокуратура вбачає в діях обвинувачених ознаки вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації), ч.5 ст. 143 КК України (порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини), ч.3 ст. 149 КК України (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини).

Крім того, прокуратура оскаржуватиме занадто м'яке покарання, призначене одному з фігурантів справи, який втягнув у протиправну діяльність неповнолітнього.