ua en ru

Прокуратура звинуватила Коболєва у завищенні боргу "Укрнафти"

Прокуратура звинуватила Коболєва у завищенні боргу "Укрнафти" Фото: Андрій Коболєв

Згідно з обвинуваченням, Коболєв подвоїв борг "Укрнафти" через схеми "Привату"

Прокуратура звинувачує главу НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва у завищенні боргу "Укрнафти" в два рази. Про це повідомляють "Наші гроші".

Прокуратура міста Києва розцінює як зловживання службовим становищем бездіяльність Коболєва щодо топ-менеджменту "Укрнафти". На думку прокурорів, бездіяльність не дозволила державі відновити контроль над "Укрнафтою" і це призвело до збільшення її податкового боргу на 5,49 млрд гривень до 10 млрд гривень.

Про це стало відомо з оприлюдненої у березні постанови Печерського районного суду Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження.

Слідство встановило, що в 2015 році керівництво компанії заплатило 6,5 млрд гривень за бензин, який повинен бути поставлений їй тільки в грудні 2018 року. А ще в 2015 році реалізувало сиру нафту на 7,1 млрд гривень з відстрочкою оплати до грудня 2016 року.

В результаті проведення подібних транзакцій протягом 2012-2015 років, "Укрнафта" була не здатна своєчасно сплатити заборгованість перед бюджетом по податках та зборах, яка за станом на кінець 2015 року склала понад 10 млрд гривень.

Прокурор зазначив, що за результатами проведення аукціонів "Укрнафтою" з продажу нафти та газового конденсату власного видобутку весь обсяг вуглеводнів придбало ТОВ "Котлас", яке має окремі ознаки фіктивності. Ця фірма протягом 2013-2015 років декларувала незначні обсяги податкових зобов'язань та податкового кредиту. Проте, в травні-липня 2015 року різко підвищила економічну активність і сформувала податковий кредит на загальну суму понад 4 млрд гривень. З цієї суми 3,63 млрд гривень було сформовано за рахунок угоди з "Укрнафтою".

Прокуратура вважає, що глава "Нафтогазу", який також очолює наглядову раду "Укрнафти", сприяв доведення держпідприємства до стану фінансової неспроможності. Це сприяння мало форму бездіяльності в питанні звільнення голови правління "Укрнафти" Пітера Ванхеке та двох членів правління компанії.

Нагадаємо, раніше прокуратура Києва направила Державній аудиторській службі для виконання визначення слідчого судді Печерського райсуду Києва про надання дозволу на проведення ревізії ПАТ "Укрнафта" з 6 березня в рамках справи про підозри до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.