ua en ru

Прокуратура Києва підозрює ДТЕК у нанесенні 250 млн гривень збитків громаді Києва

Прокуратура Києва підозрює ДТЕК у нанесенні 250 млн гривень збитків громаді Києва Фото: прокуратура Києва взялася за "Київенерго"

Суд дозволив НКЦПФР провести позапланову перевірку "Київенерго" на предмет законності відчуження пакету акцій на користь ДТЕК

Печерський районний суд Києва за клопотанням слідчого прокуратури Києва дозволив Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку провести позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ "Київенерго". Відповідне рішення суду зареєстровано в Єдиному реєстрі судових рішень.

за матеріалами слухання, мова йде про законність передачі 12,73% акцій "Київенерго", які належали громаді Києва.

Факт передачі було встановлено в ході слідства по кримінальній справі №42014100000000932, що київська прокуратура почала ще в 2014 році. Тоді перевірка встановила, що в 2004 році Київрада безкоштовно передав 12,73% акцій "Київенерго" у статутний капітал ЗАТ "Київенергохолдинг". А після ряду перепродажів, в тому числі через нерезидентів (кіпрські компанії) пакет викупила група ДТЕК Ріната Ахметова.

За оцінкою прокуратури, приблизна вартість відчуженого пакета акцій становить близько 250 млн грн.

Раніше, в жовтні 1999 року, Кабінет міністрів схвалив передачу 12,73% акцій статутного фонду АК "Київенерго", з держвласності в комунальну власність територіальної громади Києва, яка планувала створити єдиний комплекс із забезпечення міста енергоресурсами, водою та водовідведенням — ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг".

У 2004 році Київрада передала зазначені акції "Київенерго", пакети акцій ВАТ "Київгаз" (60%) і ВАТ "Київводоканал" (67%) у статутний фонд "Київенергохолдинг". Вартість пакету акцій "Київенерго" становила 77,5 млн гривень.

У 2007 році було створено ТОВ "Київські енергосистеми", в статутний фонд якого увійшли 12,73% акцій "Київенерго". Засновниками "Київських енергосистем" стали ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг", ТОВ "Центр-інвест" і ТОВ "Евросфера".

Статутний фонд нової компанії, завдяки "свіжим вливанням" збільшився з 42 тис. гривень до 158 млн гривень. З яких - 77,5 млн гривень акції "Київенерго", "Евросфера" внесла 47,5 млн гривень, а "Центр-інвест" — 33,2 млн гривень.

Таким чином, частка "Київенергохолдинг" склала 49% статутного капіталу, "Центр-інвест" і "Евросфера" - 51%.

Перевага в голосах дозволило "Київським енергосистем" у червні 2007 року передати акції "Київенерго" на користь нерезидента — КОО "ТрелодияИнвестмент" (Кіпр).

З 2007 по 2012 рік зазначений пакет "Київенерго" переходив із рук в руки, поки його не викупила група ДТЕК.

Прокуратура Києва підозрює, що за відчуження пакету "Київенерго" громаді столиці завдано збитків у сумі 250 млн гривень.

Нагадаємо, заборгованість киян перед "Київенерго" перевищила 1,7 млрд гривень.