ua en ru

Прокуратура Києва зобов’язала звільнити незаконно зайняті під парковки ділянки вартістю 70 млн грн

Прокуратура Києва заявила вісім позовів щодо звільнення незаконно зайнятих під паркувальні майданчики ділянок загальною вартістю близько 70 млн грн та повернення їх у користування територіальній громаді. Ще п'ять аналогічних позовів було заявлено Київською міськдержадміністрацією, повідомляє прес-служба уряду.

Раніше Кабінет міністрів України звернувся до органів прокуратори України з проханням провести перевірку (з залученням контролюючих органів) усіх без винятку паркмайданчиків у Києві з метою упорядкування цієї сфери господарської діяльності та приведення її у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема, у ході проведених прокуратурою Києва перевірок встановлено, що внаслідок функціонування нелегальних парковок бюджет Києва щомісяця недоотримує майже 17 млн грн податків.

У порушення умов договорів, укладених з КП "Київтранспарксервіс" щодо експлуатації паркувальних майданчиків, комерційні структури самовільно збільшують кількість машиномісць, а також перевищують затверджений тариф на паркування. Більше того, деякі суб'єкти господарювання навіть після розірвання договорів з комунальним підприємством продовжують нелегально експлуатувати паркувальні майданчики та отримувати за це плату.

У ході проведення масштабних перевірок діяльності всіх без винятку паркувальних майданчиків, що діють на території столиці, були також встановлені факти самовільного захоплення землі.

За висновками контролюючих органів, на території Дарницького та Деснянського районів столиці суб'єкти господарювання самовільно захопили близько 4 га землі для облаштування нічних автостоянок. Ці земельні ділянки використовуються підприємцями за відсутності будь-яких дозвільних документів. У зв'язку з чим вже розпочато шість кримінальних проваджень за ст. 197-1 КК України.

Наразі на розгляді в органах внутрішніх справ перебувають ще 11 заяв щодо самовільного захоплення земельних ділянок під незаконні парковки. На сьогодні у судах також вже розглядаються 17 раніше заявлених прокуратурою позовів щодо розірвання договорів між КП "Київтранспарксервіс" та суб'єктами господарювання, які експлуатують паркувальні майданчики з порушеннями.