ua en ru

Прокуратура змінила кваліфікацію справи про катування у Одеському СІЗО

Прокуратура змінила кваліфікацію справи про катування у Одеському СІЗО Фото: прокуратура (screenshot(google-maps)

Також прокуратура виявила факти вибіркового ставлення працівників установи до деяких утриманих

Прокуратура змінила правову кваліфікацію справи про катування у Одеському СІЗО. Про це у ході брифінгу 22 серпня повідомив прокурор області Олег Жученко, повідомляє прес-служба місцевої прокуратури.

Як зазначається, у ході перевірки стану дотримання прав утриманих у СІЗО було виявлено факти нелюдського поводження з утриманими, у зв'язку з цим прокуратура розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України).

"В ході подальшого слідства у вказаному кримінальному провадженні встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні з перевищення службових повноважень на катування (ч. 2 ст. 127 КК України). За вказаний злочин законом передбачено до 10 років ув’язнення", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що прокуратура виявила факти вибіркового ставлення працівників установи до деяких утриманих. Як приклад, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та інші заходи проводилися не в усіх камерах, у зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення (ч.1 ст. 366 КК України).

Також повідомляється, що в кабінеті одного з працівників СІЗО у ході обшуку було виявлено предмет, що популяризує тоталітарний режим. За вказаним фактом також порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (пропаганда представником влади комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що співробітники прокуратури Одеської області спільно з представником уповноваженого Верховної Ради з прав людини виявили факти жорстокого поводження з арестантами місцевого СІЗО. Правоохоронці розпочали розслідування в провадженні за статею про перевищення влади або службових повноважень.