ua en ru

Прокуратура Франції розслідує вибори міст-господарів Олімпійських ігор 2016 та 2020 років

Прокуратура Франції розслідує вибори міст-господарів Олімпійських ігор 2016 та 2020 років Фото: Ламина Діак

Скандал у легкій атлетиці розрісся до серйозних масштабів

Прокуратура Франції взялася розслідувати чесність виборів країн-організаторів Олімпійських ігор 2016 та 2020 років. Про це повідомляє The Guardian.

У ході розслідування справи про корупцію в легкій атлетиці призвело до арешту глави IAAF Ламина Диака. Його сина Папа Массата Диака також готві посадити під варту, але зараз він знаходиться в Сенегалі, звідки його не хочуть екстрадувати.

Батько і син Діак підозрюються в участі в корупційних схемах. Так, французька поліція вважає, що саме Ламина Діак отримав від Російської федерації хабар розміром в 1 мільйон євро за приховування допінг-проб. Пізніше антидопінговому агентству довелося дискваліфікувати більше 4 тисяч російських спортсменів.

А ось Папа Массат Діак брав участь в організації збору голосів за потрібних кандидатів під час виборів міст-господарів Ігор. У 2008 році він пропонував "передати посилки" членам МОК, готових голосувати за Катар. "Посилки" не допомогли і Ігри відбудуться в Ріо-де-Жанейро.

Підозра на нечесність виборів Токіо, як місця проведення Ігор 2020 року, будується на тому, що Діак переключився з підтримки Стамбула на Токіо після того, як у IAAF з'явився новий японський спонсор.

У МОК відкидають причетність до корупції під час голосування.

"Коли будуть докази - ми на них відреагуємо. Говорити легко, але ні у кого немає жодних доказів", - заявив директор з комунікацій Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Марк Адамс

Додамо, що у справі про корупцію і допінгу в IAAF підозрювали президента Росії Володимира Путіна, але доказів так і не було пред'явлено.