ua en ru

Виробництво зерна у світі в 2011 р. зросте на 3,7% - до рекордних 2,3 млрд тонн, - ООН

Продовольча і сільськогосподарська організація (FAO) Об'єднаних націй підвищила прогноз світового виробництва зерна в цьому році до рекордних 2,3 млрд тонн, що на 3,7% вище виробництва в 2010 р. Про це говориться в повідомленні FAO.
Ціни на ринках сільськогосподарської продукції залишаться високими і волатильними, незважаючи на збільшення пропозиції і зниження попиту, говориться в повідомленні.
Виробництво зернових культур зросте головним чином завдяки 6% збільшення виробництва пшениці до 691 млн тонн.
FAO також збільшила прогноз виробництва кормового зерна, включаючи кукурудзу, і підвищила прогноз світових запасів зерна до кінця сезону 2011-2012 р. до 506,6 млн тонн, що на 3,3% вище попереднього сезону. Організація також прогнозує рекордний урожай рису.
"Незважаючи на поліпшення перспектив пропозиції і ослаблення попиту, умови на ринку сільськогосподарської продукції залишаються досить жорсткими, що є основним чинником підтримки цін", - повідомляє FAO.
Незважаючи на недавнє зниження ціни на міжнародному ринку сільськогосподарської продукції залишаються високими особливо для бідних країн, відрізняючись сильною волатильністю з-за нестабільних фінансових і фондових ринків.
"Виробничі витрати, від витрат на добрива до витрат на енергію, залишаються високими, процентні ставки збільшилися в багатьох економіках, що розвиваються, - все це може послабити виробництво наступного року і, отже, привести до зниження запасів і збільшення цін", - говориться в доповіді FAO.
Глобальні витрати на імпорт продовольства можуть досягти 1,3 трлн дол. в 2011 р., прогнозує організація.