ua en ru

Виробнича інфляція в Росії зросла до максимуму з 1998 р

У Росії в листопаді виробнича інфляція зростала найвищими темпами з жовтня 1998 р., а відпускні ціни - з березня 2011 р.

У Росії в листопаді виробнича інфляція зростала найвищими темпами з жовтня 1998 р., а відпускні ціни - з березня 2011 р., передає РБК з посиланням на дані банку HSBC.

"Респонденти вказали на слабкий рубль як на ключовий фактор зростання цін факторів виробництва в листопаді", - пишуть економісти HSBC у дослідженні, присвяченому індексу PMI обробних галузей, який відстежує розвиток загальної кон'юнктури ринку. Темпи зростання виявилися найвищими з жовтня 1998 р.

Зростання фіксується у всіх спостережуваних секторах промисловості, але найактивніше підвищують ціни виробники інвестиційних товарів. "Компанії частково перекладали цю навантаження на споживачів, в результаті ціни на промислові товари в листопаді рости найбільшими темпами з березня 2011 р.", - йдеться в дослідженні.

Схожі висновки роблять економісти Центру кон'юнктурних досліджень ИСИЭЗ НДУ ВШЕ. Про зростання "чужих" цін на сировину і матеріали у листопаді порівняно з попереднім місяцем повідомили 34% опитаних ними підприємців, а про можливе їх подальше збільшення в найближчі 3-4 місяці - 42% керівників підприємств. Подібні оцінки були зафіксовані в останній раз на початку 2011 року, коли зростання цін виробників промислових товарів становив двозначну величину (у 2011 році - 112%).

Дещо оптимістичніше, але також на рівні 2011 р. виявилися думки респондентів про зростання "своїх" цін на відвантажену продукцію. "Якщо основною метою регулювання економіки є скорочення інфляції, то, грубо кажучи, ця задача вирішується досить просто - треба припинити що-небудь виробляти, відповідно, нічого буде продавати, і тоді промислова інфляція складе 0%", - іронізують автори дослідження.

Нагадаємо, Роскосмос почав відкладати проекти через коливання курсів валют і невизначеності з поставками комплектуючих для космічних апаратів.