ua en ru

Росія призупинила космічні проекти через курс рубля і санкції, - ЗМІ

Росія призупинила космічні проекти через курс рубля і санкції, - ЗМІ
Роскосмос почав відкладати проекти через коливання курсів валют і невизначеності з поставками комплектуючих для космічних апаратів.

Роскосмос почав відкладати проекти через коливання курсів валют і невизначеності з поставками комплектуючих для космічних апаратів, передають "Известия".

Велика частина деталей для російських супутників, як і раніше імпортується і оплачується валютою, відповідно, планувати проекти, що передбачають використання імпортних комплектуючих, неможливо, пише видання.

"У листопаді з-за повної невизначеності з цінами і поставками не зміг нічого вирішити науково-технічну раду з орбітальної системи зв'язку "Гонець", - повідомило джерело в управлінні стратегічного планування Роскосмосу.

Два варіанти проекту передбачали приблизно 90% імпортних комплектуючих, частина з яких підпадають під правила International Traffic in Arms Regulations (набір правил, що встановлюються урядом США для експорту товарів і послуг оборонного характеру). Таким чином, не було ніяких гарантій поставок комплектуючих. Науково-технічна рада за "Гінцеві" в результаті не зміг прийняти ніяких рішень і планує знову зібратися в лютому наступного року.

Як пише видання, залежність російських виробників від західних постачальників мікроелектроніки - не новина. У Росії поки не вдається реалізувати проекти по виробництву сучасної компонентної бази навіть у тих випадках, коли гроші на ці проекти виділяються з бюджету.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США намагаються заблокувати реалізацію масштабного міжнародного проекту зі створення орбітальної обсерваторії "Спектр-УФ".