ua en ru

Виробник бізнес-ПО Oracle подав до суду на Google, звинувативши інтернет-компанію в порушенні патентних прав

Американський виробник бізнес-ПО Oracle Corp. подав до суду на Google, звинувативши інтернет-компанію в порушенні патентних прав Oracle при розробці операційної системи (ОС) Android для смартфонів. Як йдеться в прес-релізі Oracle, "в розробці ОС Android компанія Google свідомо, прямо і неодноразово скористалася інтелектуальною власністю Oracle, що відноситься до програмної платформи Java".

Своїми діями Google також спонукав до порушення патентних прав Oracle "ліцензіатів і користувачів Android", наголошується в позовній заяві Oracle, поданій до окружного суду США з північного округу Каліфорнії. На думку позивача, Google порушила 7 патентів Oracle. Заявник вимагає, щоб Google поніс відповідальність за порушення інтелектуальної власності у вигляді компенсації, потенційний розмір якої не названий. Oracle також вимагає, щоб всі екземпляри пристроїв, виготовлені з порушенням патентів, були вилучені із обігу і знищені.

Oracle придбала технологію Java в рамках операції з поглинання софтверної компанії Sun Microsystems за 5,6 млрд дол. Операція була здійснена раніше в поточному році. Керівництво Oracle неодноразово заявляло, що Java є ключовим активом компанії, оскільки це ПО використовується в самих різних електронних пристроях.

Операційна система Android, розроблена Google, завойовує все більшу популярність на ринку мобільних пристроїв. За даними виконавчого директора Google Еріка Шмідта, щодня в світі продається близько 200 тис. гаджетів на базі Android.