ua en ru

Програма активізації розвитку економіки стане початком структурних змін, - Арбузов

Прийняття і виконання "Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр." забезпечить не просто тимчасове підвищення економічної активності, а стане початком структурних змін. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, представляючи програму в рамках першої міжнародної бізнес-конференції ABC: Ukraine & Partners.

В обговоренні програми також взяли участь міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, міністр промислової політики Михайло Короленко, міністр фінансів України Юрій Колобов, представники урядів держав-партнерів України, топ-менеджери провідних інвестиційних компаній, банківського сектора, численні експерти.

Починаючи дискусію, Сергій Арбузов підкреслив, що Україна займає місце в п'ятірці світових експортерів зерна, займає десяту позицію за обсягами виробництва сталі, є одним зі світових лідерів за кількістю програмістів.

"Цей список можна продовжувати. З точки зору економіки важливо, що в Україні масштабний внутрішній ринок, освічені люди, високий експортний потенціал. Уряд серйозно налаштований на поліпшення інвестиційного клімату та залучення іноземного капіталу. Знаковим кроком у цьому плані буде активізація так званої "Антирейдерського комісії" під моїм головуванням", - підкреслив перший віце-прем'єр.

За його словами, економіка України проявила себе стійкою до зовнішніх потрясінь і здатної розвиватися в несприятливих умовах: суттєво знизилася інфляція - її значення близькі до нульового рівня з середини 2011 року, а населення, як основний кредитор економіки, зробило свій вибір на користь вкладів у гривні . Так, за 5 місяців цього року гривневі депозити фізосіб зросли на 19%.

Сергій Арбузов нагадав, що "Держпрограма активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. "передбачає 5 основних напрямків дій уряду:

1. Підвищення конкурентоспроможності економіки і поліпшення інвестиційного клімату;

2. Підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення;

3. Розвиток високотехнологічних перспективних секторів;

4. Структурні реформи в стратегічних секторах;

5. Збільшення обсягів експорту товарів вітчизняного виробництва і послуг.

Документ пройшов кілька циклів обговорення, в тому числі з МВФ, СОТ, іншими міжнародними та вітчизняними експертами.

"Прийняття і виконання Програми забезпечить не просто тимчасове підвищення економічної активності - воно стане початком структурних змін у національній економіці. Ми винесли на рівень дискусії з іноземними партнерами питання Держпрограми свідомо. Уряд запрошує інвесторів до співпраці за пріоритетними для країни проектах вже зараз", - додав перший віце-прем'єр-міністр України.