ua en ru

Профспілка "Донецькобленерго" має намір пікетувати боржників

Об'єднаний профспілковий комітет ВАТ «Донецькобленерго» звернувся до керівництва КП «Вода Донбасу» з вимогою погасити заборгованість за використану електроенергію. Щоб підтримати цю вимогу, профспілки мають намір пікетувати комунальне підприємство і інших великих боржників підприємства. Також прийнято рішення просити Донецьку обласну організацію профспілок працівників енергетики та ЦК «Укрелектропрофсоюз» звернутися до Кабміну з питання виділення з державного бюджету субвенції органам місцевого самоврядування для компенсації різниці тарифів для КП «Вода Донбасу», повідомляє прес-служба профспілки.

«Недоплачені боржниками гроші - це наші недоотримані зарплати. Ми закликаємо профспілку КП «Вода Донбасу» до солідарності - потрібно разом звертатися до органів влади всіх рівнів. Адже борги КП також ростуть через невиправдано низькі тарифи на водопостачання, які лише на 60% покривають його собівартість. Через неплатежі наше підприємство несе величезні збитки і не може виділяти достатні кошти на ремонт і модернізацію електромереж. Піраміда боргів росте як сніжний ком: якщо ми не зможемо повністю розрахуватися з ДП «Енергоринок», то платежі не надійдуть на ТЕС і АЕС, а вони не зможуть платити за вугілля і закуповувати ядерне паливо. Без грошей будуть сидіти все - від електриків до шахтарів», - зазначив голова об'єднаної профспілки ПАТ «Донецькобленерго» Віктор Дикий.

КП «Вода Донбасу» - найбільш значимий по споживанню (питома вага в корисному відпустці електроенергії складає 9%) і найпроблемніший за розрахунками споживач «Донецькобленерго». На початок березня 2012 р. заборгованість комунального підприємства становить більше 1 млрд грн або 64% від загальної заборгованості споживачів - юросіб. З початку року рівень розрахунків КП «Компанія «Вода Донбасу» за електроенергію складає лише 30%. Тільки за лютий компанія недоплатила 43 млн грн, а щомісячне споживання електроенергії не оплачується з 2007 р.