ua en ru

Профіцит зведеного платіжного балансу України в червні склав 377 млн доларів

Профіцит зведеного платіжного балансу України в червні склав 377 млн доларів Фото: профіцит зведеного платіжного балансу скоротився, НБУ

Збільшення прямих іноземних інвестицій склало 190 млн доларів

Профіцит зведеного платіжного балансу України в червні 2016 року зменшився, порівняно з червнем минулого року, на 112 млн доларів і склав 377 млн доларів проти профіциту 374 млн доларів місяцем раніше. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

За даними Нацбанку, профіцит поточного рахунку платіжного балансу в червні, порівняно з червнем 2015 року, зменшився на 106 млн доларів, склавши 241 млн доларів. У травні поточного року за цим показником спостерігався профіцит 403 млн доларів.


З початку 2016 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року дефіцит поточного рахунку збільшився на 70 млн доларів до 184 млн доларів, або 0,5% ВВП.

За даними НБУ, у червні 2016 року чистий приплив коштів по фінансовому рахунку склав 136 млн доларів (у червні 2015 – фінансовий рахунок був збалансований), а в цілому за січень-червень 2016 чистий приплив коштів склав 547 млн доларів проти відтоку в розмірі 1,6 млрд доларів за аналогічний період минулого року.

При цьому за операціями приватного сектора (включаючи помилки та упущення) чистий приплив коштів склав 90 млн доларів (у червні 2015 – відтік у розмірі 453 млн доларів).

Крім того, за даними Нацбанку, чисте збільшення прямих іноземних інвестицій в червні склало 190 млн доларів. При цьому велика частина з них була спрямована переважно в банківський сектор, в т. год. за рахунок переоформлення боргу в статутний капітал.

З початку року чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав 2 млрд доларів, збільшившись, порівняно з січнем-червнем 2015 року на 0,7 млрд доларів, повідомляє НБУ.

Як зазначає Нацбанк, чисте зменшення зовнішньої позиції банківської системи за операціями з портфельними та іншими інвестиціями склало в червні 717 млн доларів. Причиною цього стало, на думку регулятора, збільшення активів валюти і депозитів.

Крім того, за даними регулятора, чисте збільшення зовнішньої позиції реального сектору економіки (без урахування прямих іноземних інвестицій) склала 601 млн доларів. Формування цього показника обумовлено, в першу чергу, скороченням обсягів готівкової валюти поза банками на 597 млн доларів.

Загальне скорочення обсягів готівкової валюти поза банків з початку року склало 2,5 млрд доларів, в той час, як за аналогічний період минулого року обсяг готівкової валюти поза банками скоротився всього на 305 млн доларів.

За станом на 1 липня обсяг міжнародних резервів України становив 14 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,6 місяця.

Як повідомлялося, НБУ поліпшив прогноз для поточного рахунку платіжного балансу.