ua en ru

Профіцит платіжного балансу України в серпні склав 513 млн дол

Профіцит платіжного балансу України в серпні склав 513 млн дол Фото: НБУ

Сальдо поточного рахунку платіжного балансу в серпні залишилося позитивним

Профіцит зведеного платіжного балансу України в серпні 2015 р склав 513 млн дол. Про це Національний банк України (НБУ) повідомив на своєму сайті.

Як повідомляє НБУ, в цілому за підсумками восьми місяців дефіцит платіжного балансу скоротився до 349 дол., що більш ніж в 13 разів краще показника січня-серпня-2014.

За даними НБУ, сальдо поточного рахунку платіжного балансу в серпні залишилося позитивним - 60 млн дол., хоча дещо зменшилася порівняно з попередніми двома місяцями через зростання дефіциту зовнішньої торгівлі.

"Низька база порівняння минулого року в результаті ескалації військового конфлікту на сході України має визначальний вплив на всі відносні показники складових поточного рахунку", - йдеться в повідомленні НБУ.

При цьому темпи падіння експорту в серпні впали до 28% з 35,3% у порівнянні липнем 2015 р., імпорту - до 27,2% до 36,3%.

Також повідомляється, що в серпні профіцит торгівлі послугами (160 млн дол.) залишився майже без змін у порівнянні з попередніми місяцями. У річному вимірі зниження експорту та імпорту послуг сповільнилося до 17% і 19% відповідно. На зниження річних темпів падіння експорту послуг вплинуло, крім бази порівняння, збільшення обсягів експорту за статтею "трубопровідний транспорт" (на 42%) завдяки зняттю Росією обмежень на транспортування газу через територію України.

Нагадаємо, профіцит платіжного балансу України в липні 2015 р. склав 438 млн дол.