ua en ru

Профіцит платіжного балансу сформували зовнішні інвестиції, зниження імпорту і спад девальваційних очікувань, - Литвицький

Профіцит платіжного балансу України зріс за два місяці ц.р. 1,7 млрд дол. проти 1 млрд дол. дефіциту роком раніше завдяки зниженню обсягів імпорту та одночасного приросту інвестицій і експорту. Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

«Значне скорочення цього дефіциту свідчить про те, що споживання, в тому числі, інвестиційне та невиробниче, в умовах охолодження економіки обгрунтовано стає більш стриманим. Про це сигналізує стан імпорту товарів - він знизився на 5,5% за два місяці, у той час, як експорт зріс на 2% за цей же період», - зазначив Литвицький.

Ще одним чинником зростання профіциту платіжного балансу експерт назвав зниження девальваційних очікувань, що стимулювало купівлю банками валютних облігацій уряду. «Внесок припливу інвестицій, позик реального сектора і чистого припливу «іншого капіталу» склав в сумі 72% від загального профіциту фінансового рахунку, а вклад від розміщення єврооблігацій - тільки 39%», - підкреслив керівник групи радників голови НБУ.

Також раніше експерти висловлювали думку, що позитивний вплив на платіжний баланс може надати позитивне завершення переговорів з МВФ і реалізація Держпрограми активізації економіки на 2013-2014 рр.

Читайте також: Місія МВФ почала роботу з Мінфіном і НБУ, - Прасолов