ua en ru

Профіцит платіжного балансу Китаю в 2011 р. скоротився до 2,7% ВВП з 5,1% роком раніше

Профіцит платіжного бланаса Китаю у відношенні до ВВП країни знизився до 2,7% з рівня в 5,1% роком раніше. Такі дані розповсюдило сьогодні Державне валютне управління КНР (SAFE). При цьому позитивне сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу Китаю в 2011 р. скоротилося на 34% - до 201,1 млрд дол. США проти 305,4 млрд дол. в 2010 р., передає Reuters.

Нагадаємо, міністр фінансів США Тімоті Гайтнер в 2010 р. виступив з рекомендацією до країн "Групи двадцяти" (G20) обмежити профіцити платіжних балансів межею в 4% ВВП. На його думку, це дозволить виправити дисбаланси світової економіки, при яких розвинені країни дуже сильно залежать від імпорту з країн, що розвиваються, тоді як останні всіма силами (включаючи занижені курси валют) підтримують свій експорт.

Восени 2011 р. голова китайського Центробанку Чжоу Сяочуань прогнозував, що профіцит поточного рахунку країни за підсумками 2011 р. буде близький до 4% від ВВП. Він підкреслив, що валютні реформи, які КНР почала проводити в 2005 р., сприяли ребалансуванню китайської економіки. У липні 2005 р. Китай почав реформувати валютний режим, і з того часу китайська національна валюта юань зміцнився до долара США більш ніж на 30%. Тим не менше, багато американських політиків продовжують звинувачувати Пекін у штучному заниженні курсу юаня, даючому азіатській державі неконкурентну перевагу на світовому ринку.

Скорочення профіциту платіжного балансу КНР до 2,7% ВВП свідчить, що Китай все менше покладається на зовнішній попит, стимулюючи внутрішнє споживання. В 2007 р. профіцит платіжного балансу Китаю до його ВВП був на рекордній позначці - 10,1%.

Показник платіжного балансу складається з балансу зовнішньої торгівлі і балансу капітальних потоків в країну і з країни. Китай з 1994 р. підтримує в плюсі обидві складові - торговельний баланс і рахунок капіталу. За 2011р . профіцит Китаю з рахунку операцій з капіталом і фінансовими інструментами (Capital and financial account) склав 186,7 млрд дол. Проте в IV кварталі 2011 р. фінансовий рахунок пішов у мінус: дефіцит склав 47,4 млрд дол. В кінці 2011 р. інвестори виводили капітал з Китаю, побоюючись різкого уповільнення економіки країни і посилення невизначеності в глобальній економіці.